Milić ocenila: Pred Srbijom je težak posao

- Ovo je bolje shvatio zvanični Beograd nego ostali akteri u Srbiji i na KiM - podseća Milićeva

  • 8

Istovremeno imenovanje Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan i Ričarda Grenela za izaslanika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine ne predstavlja nikakvu zaveru protiv nemačko-srpskih odnosa, ili Kosova, kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

To, prema njenim rečima, takođe, ne znači ni unutrašnji nesklad u američkoj administraciji, kako to ružno insinuiraju neki američki komentatori.

Milićeva u autorskom tekstu za "Kurir" kaže da pomenuti američki komentatori imaju svoje interese da onemoguće da i Srbija jača svoje partnertsvo sa SAD.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kako dodaje, ubeđena je da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i stvaranje uslova za snažniju trgovinsku razmenu u regionu ključni u ostvarivanju održivog mira.

- Ovo je bolje shvatio zvanični Beograd nego ostali akteri u Srbiji i na KiM. Predsednik Vučić je pre dve godine u Sarajevu izneo plan o regionalnoj ekonomskoj zoni, vodeći se idejom da lideri regiona zajednički preuzmu odgovornost za budućnost naroda koje predstavljaju - podseća Milićeva.

Dodaje da je značajno i to što se Grenelova poseta Srbiji odigrala istovremeno sa trilateralnim sastankom premijera Severne Makedionije Zorana Zajeva, Albanije Edija Rame i državnog rukovodstva Srbije.

- Pred Srbijom je težak posao da pokuša da njeni legitimni interesi - zasnovani na okolnostima da skoro polovina zemalja članica UN, pet članica EU, četiri članice NATO nisu priznale Kosovo, da Priština nije ispunila odredbe Briselskog sporazuma, da nije posvećena kažnjavanju počinilaca ratnih zločina nad Srbima i drugima, ali i to koliko se Srbija promenila nabolje od devedesetih - ne padne u procep unutrašnjih stranačkih borbi u SAD ili budu otežani lobističkim aktivnostima koje namerno otežavaju jačanje srpsko-američkih osnova - zaključuje Jelena Milić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    12. oktobar 2019 | 13:06

    Svaki pritisak SADa i EU na srbiju je kontra produktivan ili je upravo njihova zelja da nasi odnosi sa Kinom i Rusijom budu jos čvršći i jači. Predsednik srbije (ma ko bio) po ustavu nema prava da se odriče dela teritorije. U slučaju i da dodje do "kompromisnog" rešenja to rešenje mora na referendum a to je rulet za prdsednika i vladajuce stranke ...

  • nikolas

    12. oktobar 2019 | 11:03

    PITACE SE I KINA,RUSIJA,INDIJA I OSTALI NE POROBLJENI SVET -6 MILIJARDI LJUDI NA PLANETI ZEMLJI!!!

  • Milorad Vujicic

    12. oktobar 2019 | 09:39

    Ocekivati od zapada ili Natoa da rese nas problem je apsolutna zabluda.Dobri idnisi sa njima su uvjetovani sa priznanjem njihove vlasti nad nama.Imamo dve mogucnosti:1.Dozvoliti da nas zapad nastavi iskoristavati i u tom slucaju Srbi trebaju traziti raspustanje guvermenta i prenjeti vlast na Evropski parlament .2.Dozvoliti Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem ,sacuvati parlament,vratiti kontrolu na kosovu preko UNa i prijatelja Srba i Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA