U Beogradu Skupština Interparlamentarne unije, zasedanje otvara predsednik Srbije

Na kraju 141. Skupštine IPU, koja će trajati do 17. oktobra, biće usvojena rezolucija.

  • 0

U Beogradu sutra počinje 141. Skupština Interparlamentarne unije, a zasedanje će svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na otvaranju Skupštine IPU, koja će okupiti više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, obratiće se i predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Najavljeno je prisustvo i predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsednika parlamenata, što je do sada rekord, kao i više od 700 poslanika, među kojima je 30 odsto žena, i 17 odsto poslanika ispod 45 godina.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Na kraju 141. Skupštine IPU, koja će trajati do 17. oktobra, biće usvojena rezolucija.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA