≫ 

Kurti najavio početak pregovora o taksama

Kurti je najavio i kada bi mogao da preuzme funkciju premijera privremenih institucija u Prištini

  • 8
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti lider Samopredeljenja potvrdio je za "Jedan" BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera privremenih prištinskih institucija, a nakon toga početi da rešava pitanja koja se tiču taksi na robu iz BiH i Srbije.

U tom je smislu najavio direktne razgovore Prištine i Sarajeva, uz napomenu da nova prištinska vlada nikada neće staviti "Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu", dok je za pregovore između Beograda i Prištine rekao da bi mogli da počnu i pre izbora u Srbiji naredne godine.

- Mi ćemo stupiti u direktne razgovore sa Sarajevom i na taj način ćemo naći najbolje rešenje za saradnju naše dve države. Sa našim stručnjacima i ekspertima u ekonomiji i stručnjacima međunarodnog prava i međunarodnih odnosa pokušaćemo naći kreativno rešenje. Nije dobro da sve ispričamo zbog toga što ne znamo detalje kakva bi mogla biti ta saradnja, ali saradnje između Prištine i Sarajeva mora biti - kazao je Kurti.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, lider PS rekao je da princip reciprociteta smatra najboljim, što, prema njegovim rečima, znači da Srbija neće moći da uveze svoju robu na tzv. Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da takođe tzv. Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u "Preševskoj dolini", jer, dodaje, "uglavnom i verovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu", prenosi Kosovo Onlajn.

On je odbacio ideju o podeli teritorije i istakao da je "status Kosova završena stvar" i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

- Mi smo proglasili nezavisnost pre više od 11 godina u ovim granicama koje imamo danas i nećemo odustati od toga. Status Kosova je završena stvar i jedino ako postoje zahtevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan - rekao je Kurti.

"Srpska lista nije srpska zajednica"

 

- Srpska lista nije srpska zajednica i ustav Kosova ne kaže da u vladi mora da bude čovek iz SL - rekao je Kurti, prenosi Kosovo Onlajn.

- Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i našeg PS-a. Svestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz SL. Srpska lista nije srpska zajednica - rekao je Kurti za Al Džaziru.

Kada je u pitanju Briselski dijalog, Kurti kaže da je prvo potreban "dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom", jer se, kako je istakao, ne može dozvoliti još jedan neuspeh, a da se lično zalaže za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD.

- Ne želim da imamo scenario gde je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Ja kažem da dijalog treba da ima jasne i čvrste principe, pre nego što pričamo kakav će biti kraj tom dijalogu. Ja ne znam kakav će biti kraj. Dosadašnji dijalog od 2011. do 2017. proizveo je 33 dogovora između Kosova i Srbije. Mi ćemo u našoj vladi već u prvom mesecu razmotriti šta se zbivalo sa tim dogovorima - kakva je bila njihova implementacija i uticaj i na Kosovu i u Srbiji - rekao je Kurti, navodi ovaj portal.

(Telegraf.rs/Tanjug/Kosovo Onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    14. oktobar 2019 | 18:03

    O čemu čoveče da pregovaraš!? Takse nisu stvar pregovora već ranije potpisanog CEFTA sporazuma. Treba da ih ukineš bez ikakvih uslovljavanja i poštuješ međunarodno priznate ugovore. A čitajući izjavu kapiram, da Srbiji ne misliš da ukidaš... hoćeš samo sa Sarajevom da pričaš?! Nećeš se napričati,... tamo te čeka Mile Dodik!

  • Nes

    14. oktobar 2019 | 18:01

    Siso Murta da uzjase Kurta. Sa ovim dogovora ne moze biti ,jer mi treba da se okrenemo Kini I Rusiji.

  • kiza

    14. oktobar 2019 | 17:58

    Ma ko si ti i sa kim da pregovaras. Robijas i krimos. Moli samo boga da tebe i tvoje shiptare zajedno sa amerima Srbi ne otresu sa teritorije KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA