≫ 

Srbija pridaje poseban značaj aktivnostima Ujedinjenih nacija: Dačić se sastao sa Valovajom

Valovaji u svojstvu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, boravi u Beogradu povodom održavanja 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije

  • 0
Ivica Dačić Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi (UNOG) Tatjanom Valovajom, istakavši tom prilikom da je za Srbiju saradnja sa UN važna i u kontekstu zaštite našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Valovaja u svojstvu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, boravi u Beogradu povodom održavanja 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije.

Dačić čestitao je Tatjani Valovaji na nedavnom preuzimanju ove važne dužnosti u sistemu UN-a i istakao da će generalna dikretorka u svom daljem radu imati punu podršku Republike Srbije.

Izrazio je i posebno zadovoljstvo što je Tatjana Valovaja, ubrzo nakon preuzimanja dužnosti generalne direktorke UNOG, u prvoj poseti Srbiji.

Ivica Dačić Sastanak - Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija pridaje poseban značaj aktivnostima Ujedinjenih nacija, kao i da smo posvećeni prioritetnim oblastima delovanja UN-a i nastavku naše odlične saradnje.

Generalna direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi zahvalila je na gostoprimstvu i istakla da ima čast i zadovoljstvo da predstavlja Ujedinjene nacije na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

U tom kontekstu ukazala je da slavimo dva značajna jubileja, ove godine 100 godina multilateralizma, a sledeće 75 godina osnivanja UN-a.

Zahvalila je Srbiji na pružanju podrške i kontinuiranom angažovanju na unapređivanju saradnje sa UN-om.

Izrazila je spremnost da kao generalna direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi da svoj doprinos intenziviranju i proširivanju saradnje sa Srbijom.

Dačić i Pineda: Međunarodna podrška poštovanju teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa senatorom Federikom Pinedom, privremenim predsednikom Senata Argentine i tom prilikom je obostrano konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa, podudarnost stavova i međusobna podrška po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta država.

Pineda predvodi delegaciju Argentine na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu.

Ivica Dačić Federiko Pineda i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

U razgovoru je obostrano potvrđena i spremnost za dalji razvoj svih vidova saradnje, a pre svega saradnje na ekonomskom planu i iznalaženje načina za povećanje obima trgovinske razmene između dve zemlje, navodi se u saopštenju MSP.

Argentina je značajan partner i istinski prijatelj Srbije u Latinskoj Americi.

Dačić i Maćado: Visok nivo bilateralnih odnosa Srbije i Kube

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas s potpredsednicom Nacionalne skupštine narodne vlasti Kube Ana Marijom Mari Maćado i tom prilikom je obostrano konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa, podudarnost stavova i međusobna podrška po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta država, kao i spremnost za dalji razvoj svih vidova saradnje.

Ivica Dačić Ana Marija Mari Maćado i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Maćado predvodi delegaciju svoje zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu.

Na sastanku je posebno konstatovan značaj koji parlamentarni odnosi imaju u razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić i Al Mahmud o daljem unapređenju odnosa SR i Katara

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas predsednika Savetodavnog veća Države Katar Ahmeda bin Abdulaha Al Mahmuda i tom prilikom je obostrano konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa.

Ivica Dačić Ahmeda bin Abdulaha Al Mahmuda i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Katarska delegacija učestvuje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu.

Na današnjem sastanku, Dačić i predsednik Savetodavnog veća Katara razmotrili su mogućnosti daljeg unapređenja sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Katara u narednom periodu.

Dačić se sastao sa italijanskim parlamentarcima

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, primio je danas senatora Pjera Ferdinanda Kazinija i članove italijanske delegacije, koji borave u Beogradu u okviru 141. skupštine Interparlamentarne unije.

Ministar Dačić je istakao visok nivo političke i ekonomske saradnje između dve zemlje koja se odvija na nivou strateškog partnerstva.

Ivica Dačić Pjer Ferdinand Kazini i Ivica Dačić - Foto: MSP

Zahvalio je Italiji na podršci evropskom putu Srbije i preneo interes za nastavkom prakse održavanja zajedničkih sednica dve vlade, saopštio je MSP.

Senator Pjer Ferdinando Kazini naglasio značaj koji za Italiju ima stabilnost regiona Zapadnog Balkana i njegova evropska perspekiva. Preneo je da Italija ceni i prepoznaje napore koje Srbija ulaže na putu evrointegracija i da po tom pitanju postoji nepodeljena podrška parlamentarnih političkih partija u Italiji, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA