Stav Francuske po pitanju KiM jasan: Ukinuti takse i nastaviti dijalog, status kvo neodrživ

- Situacija je potencijalno zapaljiva. I to je razlog zbog koga mi mislimo da je jedini put da se sve strane vrate dijalogu i da se uzdrže od svih onih mera koje bi mogle da budu loše interpretirane i da dovedu do prelivanje sukoba - istakao je Mondoloni

  • 3
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini

Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Bivši ambašador Francuske u Srbiji i direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni je danas, komentarišući jučerašnje aktivnosti kosovskih specijalnih snaga ROSU na severu KiM, pozvao je sve strane da budu uzdržane i naglasio da je status kvo situacija po pitanju KiM opasna.

- Situacija je potencijalno zapaljiva. I to je razlog zbog koga mi mislimo da je jedini put da se sve strane vrate dijalogu i da se uzdrže od svih onih mera koje bi mogle da budu loše interpretirane i da dovedu do prelivanje sukoba - istakao je Mondoloni za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma 2019.

Upitan kakve korake Pariz planira da preduzme, imajući u vidu da je i francuski predsednik Emanuel Makron najavio angažovanje po pitanju Kosova nakon izbora u Prištini, Mondoloni je istakao da Francuska želi da se što pre steknu uslovi, da se ukinu takse kako bi se održao novi samit.

- Želimo da damo politički impuls i da se u Parizu održi jedan novi sastanak. Za nas je veoma jasno da takse treba da budu ukinute ukoliko nova vlada u Prištini želi da razgovara sa Beogradom kako bi se našao kompromis u dobro veri - dodaje Mondoloni.

On kaže da Francuska i francuski predsednik žele da se dijalog nastavi što pre, ali da je njihova pozicija jasna o tome da takse treba da se ukinu kako bi se išlo ka kompromisom rešenju između Beograda i Prištine.

Ketrin Eston

Beogradski bezbednosni foruma 2019 - Foto: Tanjug/AP

Komentarišući politiku proširenja EU i ne postizanje dogovora na Savetu ministara po pitanju dodeljivanja datuma za pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, bivši francuski ambašador kaže da je tačno da još nema kompromisa u okvirima EU, ali da je reč o važnom procesu.

- Naša pozicija je veoma jasna, budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. I mi podržavamo integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je jasno rečeno nekoliko puta i mi to nazivamo evropskom perspektivom Zapadnog Balkana - kaže Mondoloni i podseća da je to rekao i Makron tokom posete Srbiji.

Kaže da je u slučaju Srbije i Crne Gore proceš evropskih integracija u toku, dok je u slučaju Severne Makedonije i Albanije pitanje da li taj proceš treba da otpočne odmah.

- Mi se zalažemo da se otvore pregovore sa Skopljem i Tiranom kada oni ispune uslove, kada potpuno primene kriterijume i reforme - objašnjava on.

A druga stvar je, naglašava on, što u Evropi takođe smatraju da treba da se urade određene reforme u samoj politici proširenja.

- Reč je o je debati koja bi trebala da se održi među Evropljanima kako bismo imali jednu konkretniju politiku proširenja, koja bi bila na dobrobit i građana i Evrope. Poslednje što bih rekao na tu temu, to nije “ne” za Albaniju i Severnu Makedoniju, već jedno "da, ako" -  zaključio je Mondoloni u razgovoru za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    17. oktobar 2019 | 16:36

    Jedva cekam da Le Pen dodje na vlast.

  • Milorad Vujicic

    20. oktobar 2019 | 13:24

    Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i dodati supersonicne rakete i ostalo napredno oruzje odmah.

  • Gane

    17. oktobar 2019 | 18:15

    Kao što reče Milijana Baletić. Hvala ti emotivni prijatelju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA