≫ 

Istraživanje o stavovima građana o KiM: Za koju opciju nikako ne bi glasali, a šta bi prihvatili

Istraživanje je obavio Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative

  • 9

Za građane Srbije kosovsko pitanje i dalje je veoma emotivno, veoma bolno i vezano za reč izdaja, tako da je priznanje nezavisnosti neprihvatljivo za njih čak 78,5 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative predstavljeno večeras na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Nezavisnost kao rešenje prihvatilo bi, prema tom istraživanju, samo 12,4 odsto ispitanih.

Predstavnik Centra Nikola Jović rekao je da je za 58,2 odsto građana neprihvatljiv i sporazum u kome bi Srbija priznala nezavisno Kosovo u zamenu za Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost prihvatilo bi 20,4 odsto građana.

Dogovor prema kome bi Srbija priznala nezavisnost Kosova uz zamenu teritorija prihvata 15,8 odsto građana, a scenario po kome dobija tri opštine na severu i Mitrovicu kao distrikt podržava 18,9 odsto građana Srbije.

Zamenu četiri opšitne na severu za nezavisnost Kosova podržava 21,9 odsto.

Njih 36,4 odsto pristaje da Srbija u zamenu za priznanje dobije četiri opštine na severu, ZSO južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost ne podržava 44,4 odsto građana.

Ugovor koji podrazumeva da Priština dobije stolicu u UN, ali ne i priznanje za ZSO podržava 32,6 odsto ispitanih. Taj predlog ne prihvata 47,5 odsto ispitanika.

Milan Krstić, asistent FPN

Milan Krstić - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Milan Krstić iz tog Centra i, takođe asistent na FPN, rekao je na panelu da je istraživanje, koje pokazuje "šta je u srcu a šta na umu građana" Srbije, sprovedeno pod pokroviteljstvom SAD krajem septembra na reprezentativnom uzorku na nivou cele Srbije u kome je učestvovalo 1.200 građana, sa mogućom greškom od plus-minus 2,8 odsto.

Obavljeno je, kako je dodao, u svetlu dijaloga koji je blokiran već 11 meseci, a i najava da bi do dogovora moglo doći sledeće godine.

Kako kaže, zbog velikog broja neopredeljenih - 19,2 odsto, postoji jedan mogući scenario u kome bi priznanje nezavisnosti mogao da dobije određeni stepen podrške, a to je da Srbija dobije četiri opštine na Severu, južno od Ibra formiranu Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira, što podržava 36,4 odsto građana Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    17. oktobar 2019 | 21:47

    Ne moze granica da bude na Jarinju ili na mostu izmedju Severne i Juzne Kosvoske Mitrovice.Granica je na Sar planini i Prokletijama.I nije istina da niko ne nudi resenje.Ima resenja ali vam se ne svidja.Za pocetak proglasiti da je AP Kosmet pod medjunarodnom vojnom okupacijom, sto i jeste.Ali vama se to naravno ne svidja jer sta ce onda da kaze dobri i prijateljski Zapad?Prema tome ne optuzujte druge da nemaju argumente kad ih zapravo vi nemate.

  • Tmpk

    17. oktobar 2019 | 22:55

    Da li stvarno neko veruje da će šiptari dozvoliti Zajednicu srpskih opstina, pa mi smo je trebali dobiti jos pre nekoliko godina i nista od toga, tako da od njih nista ne treba očekivati i jedina politika kojom se treba voditi je da nema podele i tacka.

  • Draksi

    17. oktobar 2019 | 23:39

    NEMA PODELE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA