Ovo su svi sporazumi koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici

Veliku pažnju javnosti izazvao je sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu

  • 10
Poseta Dmitrija Medvedeva Srbiji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tokom današnje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, biće potpisani brojni sporazumi između srpskih i ruskih zvaničnika.

Veliku pažnju javnosti izazvao je sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Pored tog, biće potpisan i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara.

Takođe, biće potpisan i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo-granica sa Crnom Gorom izmedu Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice".

Premijeri Dmitrije Medvedev i Ana Brnabić

Premijeri Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić, uoči početka sastanka u Palati "Srbija"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uz to, biće potpisan i Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji izmedu "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional.

Danas će srpski i ruski partneri staviti potpise i na Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i na Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, biće potpisan i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Feedralne carinske službe u borbi portiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima "Nikola Tesla", Beograd, i "Šeremetjevo", Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije potpisaće Memorandum o razumevanju.

Biće potpisan i Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M.

    19. oktobar 2019 | 16:49

    Živela velika,bratska Rusija ! Neka jača njena ekonomska,vojna,kulturna,obrazovna i svaka druga sfera. To je garancija za pravoslavni svet da ne bude ugrožavan ni u jednom smislu.

  • kure

    19. oktobar 2019 | 16:18

    A sto Dacici uvek mora da bude dvorska luda ?

  • dragan

    19. oktobar 2019 | 16:24

    Nema od tog nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA