≫ 

Nemački ministar ocenio: Srbija ima veoma dobru poziciju ka Evropskoj uniji

Altmajer kaže da se Srbija danas daleko više uvažava, zahvaljujući reformskim naporima predsednika i Vlade, kao i da Srbija može da računa na podršku Berlina na putu ka EU, kao i na polju jače privredne saradnje

  • 5
Peter Altmajer

Foto: Predsedništvo Srbije

Nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer nije danas direktno odgovorio na pitanje novinara da li će Kosovo biti uslov za članstvo Srbije u EU, ali je istakao da naša zemlja ima dobru poziciju, nekoliko težih problema, poput KiM, ali da je važno da se "ništa unapred ne određuje".

- Srbija ima veoma dobru poziciju. Ima i nekoliko težih problema koje treba rešiti, uključujući Kosovo, ali je važno da se ništa ne određuje unapred, već da se o tome razgovara - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je konstatovao da je Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU, jer je, podseća, prva i krenula, ali da se nada da će Srbija to nadoknaditi.

- Mi želimo u svakom slučaju da tokom našeg predsedavanja EU damo doprinos. Vidimo Srbiju kao našeg prijatelja, i dalje ćemo vas podržavati. Tako je bilo kada je reč o viznoj liberalizaciji, tako je i što se tiče procesa pregovora i tome da mlade generacije dobiju optimizam kada je reč o budućnosti - rekao je Altmajer.

Vučić se nadovezao na odgovor nemačkog ministra, komentarom da on obično daje konkretne odgovore i dodao:

- Altmajer pokazuje kako pametni političari odgovaraju.

Peter Altmajer

Peter Altmajer - Foto: Predsedništvo Srbije

"Poštujemo Srbiju, doprinećemo njenoj boljoj budućnosti"

Poštujemo Srbiju i želimo da doprinesemo njenoj boljoj budućnosti, rekao je danas nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji između vlada Nemačke i Srbije.

Altmajer kaže da se Srbija danas daleko više uvažava, zahvaljujući reformskim naporima predsednika i Vlade, kao i da Srbija može da računa na podršku Berlina na putu ka EU, kao i na polju jače privredne saradnje.

On je ocenio da se saradnja Nemačke i Srbije poslednjih godina značjano pokrenula, narasla.

Nemački ministar je, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je ranije bio uključen u proces odobravanja vizne liberalizacije za Srbiju i da je tada Srbija za nemačka preduzeća bila "nepoznato polje".

- Sada znamo da se Srbija uvažava i to zahvaljujući odličnom radu ljudi, ali i vlade i predsednika, jer se zalažu da se iskoriste sve šanse za razvoj - rekao je on i dodao:

- Imate impresivni rast od oko 4 odsto ove godine, što je nešto više nego što mi u Nemačkoj očekujemo - rekao je Altmajer.

- Mi poštujemo Srbiju i želimo da doprinesemo njenoj boljoj budućnosti - rekao je Altmajer, dodajući da nemačka preduzeća direktno ili indirektno u Srbiji obezbeđuju 60.000 radnih mesta, a da su reforme omogućile stvaranje bolje poslovne klime, a tu je, kaže, i veliki napredak u oblasti obrazovanja.

Dodao je i da nemačka Privredna komora takođe radi na još tešnjem povezivanju nemačkih i srpskih preduzeća i kako bi se olakšale investicije.

- Hvala vam, za dobre uslove za nemačke preduzetnike - rekao je on.

Kako je naveo Altmajer, "odgovorni smo da budućnost bude moguća u Evropi i u okviru našeg predsedavanja u EU pobrinućemo se za to da se što viš epoglavlja zatvori u pregovorima sa Srbijom".

Naveo je i da je trgovisnak razmena između dve zemlje 4, 7 milijardi evra, ali postoji veliki potencijal da raste.

- Želim da obema kompanijama čestitam na danas potpisanim sporazumima i da vas uverim da ćemo učiniti sve sa naše strane da vas podržimo - rekao je nemački ministar.

Takođe je dodao da je Berlin razočaran odlukom da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da u Nemačkoj smatraju da su ti problemi rešivi i da treba da se osigura da čitav Balkan ima evropsku perspektivu.

- Srbija će u tome imati značajanu ulogu - rekao je on i dodao da je zahvalan predsedniku Srbije što je uspeo u tome da se Srbija uvažava.

Altmajer je podsetio da je pre nekoliko dana obeležena 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nemačke okupacije, dodajući da je to bio žestok i brutalan rat, da i danas ovde žive ljude koji pamte posledice rata, ali da je kasnije bilo i drugih sukoba koji su razrušili budućnost i nadu ljudima.

- Danas smo naučili lekciju i želimo da osiguramo dobru budućnost ljudi, a to možemo jačanjem bilateralne saradnje unutar Evrope, postavljajući je na novi temelj - rekao je Altamajer.

"Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv Zapadnog Balkana ili Srbije"

 

Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv Zapadnog Balkana, niti izraz nepoverenja prema regionu ili Srbiji, izjavio je večeras u Beogradu nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

- Da se odluka Evropskog saveta donosila većinom glasova, onda bi to otišlo u pravcu proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ali, odluka mora da bude jednoglasna i zato, nažalost, nije došlo do toga - rekao je Altmajer.

- Siguran sam da to nije bilo glas protiv Zapadanog Balkana ili izraz nepoverenja prema Zapadnom Balkanu ili Srbiji - rekao je Altmajer, upitan da li je takva odluka EU loša politička poruka regionu.

On je izrazio uverenje da će sledećih meseci biti moguće preokrenuti odluku, te da će doći do pozitivne odluke.

Altmajer je naveo da je pre pet ili šest godina bilo kontroverznih debata oko toga koliko Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU, ali, kaže, postoji pozitivan odnos prema tim pitanjima.

Bundestag je, podsetio je, nedavno glasao za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Već sam govorio da Srbija u Nemačkoj uživa veliko poštovanje. Vidite da me prati jedna reprezentativna delegacija nemačkih privrednika i siguran sam da će neki od njih razmišljati o konkretnim investicijama - rekao je Altmajer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    23. oktobar 2019 | 04:46

    UN i rez 1244 je mesto da se resi kosovski problem i obavezuje sve drzave ove zemaljske kugle da to postivaju.Stoga izaci u UN i zavrsiti proces nemoralnog pritiska zapada na Srbe i Srbiju.

  • Драган

    22. oktobar 2019 | 23:48

    ЕУ неће Србију са Србима.Све посете из ЕУ су туристичког типа и лепих пијанки .Србија има лепу храну и омиљену шљивовицу ,лепе девојке ,.......Свако од њих лупи неку ЕТИКЕТУ и новинари то понављају , а етикета нема никаквог значаја ,потпуно недефинисана , политикантска .И тако време тече .Насељавају своје фабричице да би нассутра уцењивали !Тешко оном коме комшије уређују његову кућу!!

  • Milorad Vujicic

    23. oktobar 2019 | 04:08

    Nasa rakija i masa drugih proizvoda alkoholnih i bezalkoholnih im mjesta u celom svetu.Proizvodjaci trebaju povecati kapacitete,uvoziti ako treba voce,praviti nove vocnjake ,svaki pedalj zemlje da bude lepo i cisto uredjen.Tu su velike sanse za udruzivanje manjih privrednika za veci izvoz.Nemora se u svet ici da bi se zaradio euro ili dolar.Proizvodjaci moraju imati svoje ljude za prodaju tako da prihod ostaje u kuci a ne medju posrednicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA