≫ 

Priština i dalje bez zvaničnih informacija o slučaju navodnog trovanja službenika CIK-a

Mesec dana istrage i više od tri nedelje kako su uzorci prikupljeni sa koverata u kojima su stigli glasovi iz Srbije poslati u neku evropsku laboratoriju na analizu, nikakvi dalji detalji istrage nisu poznati

  • 0
Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Mesec dana pošto su službenici albanske nacionalnosti CIK-a, prijavili navodno trovanje nastalo zbog kontakta sa kovertama u kojima su bili glasovi iz centralne Srbije, kosovski istražni organi i dalje nemaju odgovor na to šta je prouzrokovalo tegobe zbog kojih je 9 službenika provelo duže od nedelju dana na Infektivnoj klinici prištinskog KBC-a.

Pored toga što zvaničnih informacija o ovom vrlo aktuelnom slučaju nije bilo od dana incidenta, kosovsko tužilaštvo odbija da otkrije kojoj evropskoj laboratoriji su poslati uzorci na analizu, kao i koliko na tu analizu treba sačekati, prenosi Kossev.

Mesec dana istrage i više od tri nedelje kako su uzorci prikupljeni sa koverata u kojima su stigli glasovi iz Srbije poslati u neku evropsku laboratoriju na analizu, nikakvi dalji detalji istrage nisu poznati.

Zastitna odela

Osoblje CIK-a je u jednom trenutku brojanju glasova pristupilo noseći bele zaštitne kombinezone i maske-Foto: RTS

U kratkoj izjavi za Radio Slobodna Evropa, redakciju na albanskom jeziku, portparol kosovskog tužilaštva, Ekrem Lutfiu, potvrdio je da istraga i dalje traje ali nije odgovorio na pitanje o tome kojoj laboratoriji su poslati uzorci na analizu.

Kosovski istražni organi, saopštili su 17. oktobra da su uzorke iz prostorije Ministarstva infrastrukture gde je vršeno verifikovanje glasova iz Srbije poslali u „neku evropsku zemlju na analizu“ budući da, kako navode, kosovske laboratorije nisu mogle da dovrše analizu.

Ipak, i pre objavljivanja rezultata istrage, CIK je 23. oktobra naložio nastavak verifikacije i brojanja spornih glasova za koje se sumnja da su izazvali ovakve reakcije kod službenika CIK-a.

Pored ćutnje kosovskih istražnih organa, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dva puta je pozivao i EU da se izjasni po ovom pitanju, čija Izborna posmatračka misija je saopštila da je pažljivo pratila dan glasanja, ali i proces prebrojavanja glasova.

Video: Haradinajevo obraćanje posle saslušanja u Hagu

(Telegraf.rs/Kossev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA