≫ 

Imamo generacije odrasle uz rijaliti: Direktor Prve gimnazije o ukidanju jezičkog smera i budućnosti

Otkrio je i šta će biti sa nastavnicima koji gube časove i kako su se nagodili sa Ministarstvom

  • 24
Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

Foto: A. Nalbantjan

Haos koji je nastao nakon što se u javnosti saznalo da će biti ukinuto odeljenje društveno-jezičkog smera u Prvoj beogradskoj gimnaziji, na kratko se smirio jer je obrazovanje u Srbiji potresla nova afera. Curenje testova za malu maturu.

Ipak, ono što se desilo u Prvoj beogradskoj gimnaziji samo je početak promena koje tek čekaju srpsko obrazovanje. Kako direktor ove škole Aleksandar Andrejić kaže za Telegraf.rs, odeljenje je ukinuto jer je tako diktiralo tržište i to je tendecija koju ćemo morati da prihvatimo.

  • Kako je došlo do ukidanja odeljenja društvenog smera u Prvoj gimnaziji?
  •  

 

Ministarstvo prosvete je donelo plan upisa za narednu školsku godinu kojim je predvidelo jedno odeljenje društvenog smera manje. Organizovao sam sednicu nastavničkog veća i tu smo dogovorili da zamolimo Ministarstvo da primi delegaciju Prve gimnazije. Otišli smo na razgovor sa pomoćnikom ministra Pajićem, trajao je oko sat vremena.

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

"Zašto su u proteste uvučeni đaci", Foto: A. Nalbantjan

Pomoćnik nam je objasnio da Ministarstvo nema ništa protiv Prve gimnazije i da je jedini razlog što se jedno odeljenje ukida to što nemamo prostornih uslova. Nisam mogao da garantujem da možemo da smestimo 10 odeljenja prvog razreda u narednoj godini i u Ministarstvu su, na osnovu onoga što je tendecija poslednjih godina, doneli odluku da se naredne školske godine upiše jedno odeljenje manje društvenog smera.

  • Niste mogli da garantujete zbog nedostatka prostora, a ne zbog nedostatka interesovanja đaka za društveni smer?
  •  

 

Interesovanje đaka za upis u Prvu beogradsku gimnaziju je ogromno. Najveće interesovanje je za IT i prirodno-matematički smer, a potom i za društveno-jezički smer. Dodatni problem je nastao kada su neke naše kolege i sindikat u svoje proteste uključili đake. Njima su davali informacije koje nisu validne, tako da su stvorili konfrontaciju, pa je razmatrano kakav je koji smer, favorizovan je društveni a kritikovan IT smer... To je pogrešno i potpuno nebitno, jer su naši đaci fantastični na svim smerovima.

DVA VAŽNA OBEĆANJA MINISTARSTVA PROSVETE

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

Školu tek čekaju promene od 2020. godine, Foto: A. Nalbantjan

  • Na koje informacije mislite kad kažete da "nisu dobijali validne informacije"?
  •  

 

Pričano im je da će se urušavati gimnazija, da nam je neko nešto oteo, da moramo da branimo gimnaziju jer je ugrožena, da je Ministarstvo protiv gimnazije...To što je deci na ovaj način plasirano, doživljavam kao izuzetno neodgovorno. Jedinstven stav Nastavničkog veća koji se ogledao u nezadovoljstvu planom upisa i u skladu sa tim zakazivanju razgovora sa Ministarstvom je zloupotrebljen, sindikat je organizovao protest potpuno zanemarivši održani sastanak i interese Gimnazije. Iza svega toga vidim određene interese pojedinaca. Plasirana je informacija da je ukinuto jedno odeljenje i da će se onda ukinuti još jedno i još jedno, sve dok ne postanemo stručna škola?! Pritom da ne govorimo koliko je ružno na taj način omalovažavati stručne škole.

  • A neće biti daljeg smanjivanja odeljenja društvenog smera?
  •  

 

Ne. Kao zaključak sastanka u Ministarstvu dogovoreno je da se neće ubuduće smanjivati broj odeljenja društveno-jezičkog smera u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Naprotiv, školske 2020/21. će se odobriti upis tri odeljenja društveno-jezičkog smera. Drugi zaključak je da će se, imajući u vidu prostorne probleme gimnazije, Ministarstvo angažovati u vezi izgradnje sportske sale. Inače, interesovanje učenika je toliko da bismo na svakom smeru mogli da upišemo bar još dva dodatna odeljenja.

SUDBINA NASTAVNIKA ISTORIJE, GEOGRAFIJE, LATINSKOG...

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

Foto: A. Nalbantjan

  • Kako komentarišete tvrdnje da se srozava obrazovanje i time što se u specijalnim odeljenjima poput IT odeljenja ukidaju ili smanjuju časovi iz opšteobrazovnih predmeta, latinskog i drugog stranog jezika, istorije, geografije...?
  •  

 

Ne slažem se.

  • A da li utiče na kvalitet njihovog obrazovanja to što se smanjuje broj iz časova iz istorije, geografije..?
  •  

 

Ako manje učite o jednoj oblasti više učite o drugoj. Nivo i kvalitet učenika IT odeljenja je takav da đaci postižu fantastične rezultate. Oni se takmiče iz istorije, književnosti, pišu odlične sastave. Obrazovanja dece zavisi i od njih samih. Mi ćemo im pružiti sve ono što podrazumeva program, a o nivou obrazovanja u Prvoj beogradskoj gimnaziji suvišno je i govoriti. U svim strukama imate one koji ne rade kako treba. Pošto se kod nas u prosveti radi sa decom, to je nedopustivo, pa je borba neminovna.

  • Šta Vi mislite o svim ovim promenama, ukidanju odeljenja, izmenama u fondu časova?
  •  

 

Mislim da su takve tendecije, da ih đaci i roditelji, odnosno tržište diktiraju i da to ni u kom slučaju neće ugroziti Prvu gimnaziju ili gimnazije. Znate, nekada davno je ova škola bila muška, nisu se mogle upisati devojčice. Pa su se ipak upisale tri devojčice. Posle mnogo negodovanja i zabrana to je postalo sasvim normalno.

Svojevremeno smo imali samo prirodna odeljenja, a 2006. na osnovu predloga upisa Nastavničkog veća, upisano je dodatno, treće odeljenje društveno-jezičkog smera, odnosno jedno manje odeljenje prirodno-matematičkog smera, zbog uočene tendencije povećanog interesovanja učenika za društvene nauke. U jednom trenutku, pre oko šest godina, se ta tendecija promenila, pa je danas evidentno veliko interesovanje za prirodno-matematički i IT smer.

  • Nastavnici opšteobrazovnih predmeta poput istorije i geografije plaše se da će zbog smanjenja fonda časova ostati bez posla.
  •  

 

I to je razjašnjeno, još pre sastanka u Ministarstvu. Kad smo videli plan Ministarstva prosvete, shvatili smo da će za dve godine neki profesori izgubiti neke časove. Da bismo to izbegli, opredelili smo se za odgovarajuće izborne pakete.

  • Šta je u okviru tih paketa?
  •  

 

Sadašnje učenike smo već anketirali da bismo napravili grupe za sledeću školsku godinu. Za jednim paketom je opalo interesovanje, to je paket Umetnost i dizajn, i njega smo zamenili paketom Pojedinac grupa, društvo za učenike koji će upisati prvi razred.

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

"Srozavanje obrazovanja je kada zbog pritisaka ne možemo da radimo", Foto: A. Nalbantjan

  • Kad govorimo o srozavanju obrazovanja, čime ga danas urušavamo?
  •  

 

Srozavanje obrazovanje se dešava kada ne radite svoj posao kako treba, kada zbog pritisaka ne možete da radite, kada nemate jednake kriterijume prema deci, kada dajete prolaznu ocenu učeniku koji nema ni najosnovnije znanje...To je srozavanje obrazovanja.

POLITIKA UŠLA U PORODICE, PRERANO KREĆEMO S PODELAMA

  • Je l toga danas ima previše?
  •  

 

Moramo se boriti protiv pada kriterijuma. Šta je problem s našim školstvom? Preveliki obim. Kada komuniciramo sa drugim zemljama, neminovno se nameće utisak da su naši đaci najopterećeniji. Jedino se možda u Aziji dešava da roditelji traže da se dodatno radi, ali to je potpuno druga kultura i oni postižu najbolje rezultate na PISA testovima. Dakle, imamo ozbiljan problem obrazovanja u celom svetu.

Svako treba da se bavi svojim poslom i onda bismo imali bolje rezultate. I kad se u porodicama bave politikom, a Srbija to proživljava od 1941. godine, onda prerano krećemo s podelama - "ovaj je bio na protestu, ovaj nije, ovaj je za ovoga, a onaj za onoga". Ja sam svoje đake, kao razredni starešina savetovao da sve u vezi sa politikom bude van porodice i da odnos sa roditeljima nikada ne ugroze zbog politike.

  • Hoćete da kažete da se politizovalo i obrazovanje?
  •  

 

Sve se politizovalo. A ne možemo da dolazimo do cilja ne razmišljajući o putu koji koristimo da bi do njega došli. Mi kao prosvetni radnici ne možemo da, u želji da ostvarimo neki cilj, iskrivljujemo istinu i činjenice, vređamo i degradiramo druge, jer moramo biti primer, jer se na nas ugledaju đaci.

Mi u tome uspevamo u Prvoj gimnaziji jer smo nekako izvan svega onoga što se plasira u rijalitima, koji su uzeli maha, a neke generacije su praktično odrasle uz njih. Što se tiče odnosa u školama, tamo gde su poremećeni, moramo kontinuirano raditi na popravljanju istih, inače je sve mnogo teže.

  • Kako vi vidite budućnost Prve gimnazije?
  •  

 

Verujem u mlade. Ne bih je odvajao od budućnosti Srbije.

VIDEO: Zbogom pameti

(Miljana Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snezana

    8. jul 2019 | 09:52

    Direktor za svaku pohvalu!

  • Gikd

    8. jul 2019 | 09:25

    Ako nam je rialiti najveci problem u zamlji, mi smo najsrecniji lhudi na svetu.

  • Јасмина

    8. jul 2019 | 10:12

    Уместо да се укину задруге и парови,укидају се предмети који оплемењују ум и душу....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA