≫ 

Novo upozorenje RHMZ: Danas skoro 40 stepeni, a sutra snažno nevreme - jaki pljusak i vetar!

Kako su najavili, danas i sutra biće veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, ali sutra u jednom trenutku čeka nas pravo zahlađenje

  • 40
Beograd nevreme, oluja Foto: A. Nalbantjan, Printskrin/hidmet.gov.rs

Republički hidrometeorološki zavod Srbije tokom vikenda izdao je upozorenje na visoke temperature koje će pogoditi Srbiju danas. Međutim, jutros je izdato novo upozorenje na oluju i grmljavine, koje su najavljena za sutrašnji dan.

Kako su najavili, danas i sutra biće veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, osim na severu Srbije, gde će sutra biti nešto prijatnije sa najvišom dnevnom temperaturom oko 32 ° C.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature sutra (13.08.) krajem dana i u toku noći ka sredi prvo će zahvatiti severne i zapadne, a u sredu (14.08.) tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi (20 do 30 litara za kratak vremenski period) i jak vetar u zoni pljuska - navodi se u upozorenju.

Upozorenje, RHMZ Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

REKORDNI NAJTOPLIJI DAN U GODINI?

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni između 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

- Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu biće izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Čuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena - rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurdević sa Meteorološkog instituta.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

- Teško je prognozirati gde će biti najtopliji talas, ali to ne znači da će se taj trend nastaviti i u buduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni - kaže Đurdević.

U četvrtak nas očekuje razvedravanje. Maksimalna temperatura od 22 do 28 stepeni. U petak nakon vedrog i svežeg, u dolinama i kotlinama hladnog i maglovitog jutra, tokom dana sunčano i umereno toplo, samo na jugu ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 29 stepeni.

VIDEO: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    12. avgust 2019 | 11:57

    Ајде што метереолози имају амнезију али шта је са народом Нај нај нај врелије лето у Србији је било 2007 Зашто се то крије То је трајало 2 месеца пакла ваздух је пред очима титрао од врелине На аеродрому измерено при писти птеко 70 степени а увече у 22h 41 степен Под климом смо живели 24 сата Шта је с вама

  • 🐴

    12. avgust 2019 | 11:14

    Ajde kišo rokni

  • 💋

    12. avgust 2019 | 12:12

    DRAGO MI JE ŠTO STIŽE ZAHLADENJE.🤗🤩😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA