≫ 

Srpske porodice i ovog leta idu "jugićem" na more: "Ide kao zmaj, troši kao upaljač" (FOTO)

Neki misle da je to hrabrost, neki da je ludost

  • 90
Jugo spreman za put na more, odmor, koferi, yugo

Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Nekada se, kada su bili popularne "peglice" i "fiće" nije oklevalo da se pođe na dalek put ovim automobilima. Za vreme SFRJ, bilo je uobičajeno "potrpati" sve što ti treba za celu porodicu za desetak dana letovanja i krenuti na put. U "novije" vreme, u poslednjih, 20, 30 godina, "fiću" i "peglicu" nasledio je "jugo". Zato danas kada vide "jugića" parkiranog negde na Halkidikiju, mnogima dođe da čestitaju vozaču jer se usudio na tako dalek put. 

Ponos nekadašnje jugoslovenske automobilske industrije je širom sveta prodat u više od 800.000 primeraka, pa je ostao upamćen i van granica bivše države.

A i sami vlasnici "jugića", kad vide "kolegu" negde daleko, prosto se oduševe. Pa je tako oduševljena Jelena Janićijević iz Kragujevca napisala u grupi Live from Greece na Fejsbuku, da je prijatno šokirana i srećna, jer nije jedina. Ona je naime uslikala fotografiju drugog crvenog "juga", ali beogradske registracije. I to na istom parkingu, gde je i njen četvorotočkaš ljubimac bio parkiran.

Jugo Jelene Janićijević

Jelenin ljubimac, Foto: Privatna arhiva

Ali, kad nekome kaže da "jugo", "rođen" 2004. godine koristi samo šest do sedam litara plina na 100 kilometara, e onda se mnogi zamisle... To i nije tako loše...

Kako nam je ispričala Jelena, njena porodica od Kragujevca do Paralije pređe oko 600 kilometara. Plus, kaže, po Grčkoj "jugo" ne prestaje da "zuji" jer non-stop obilaze plaže, pa pređu bar još 300 kilometara.

NIKAD NAM SE NIJE DESIO KVAR

Ako na granicama nema gužve i sa sve pauzama, "jugić" iz Kragujevca za devet sati doveze do Paralije.

- Ali, do sada njime četiri puta za Grčku i četiri puta za Crnu Goru i nikada nam se na tim putovanjima nije desio kvar. Kad se naljuti, ide i 100 na sat - priča Jelena Janićijević.

Prema njenim rečima, "juga" redovno održavaju. Najviše što su odjednom uložili u njega, to je 150 evra za polugeneralnu. A svaki put pred more zamene se i neke sitnice, pumpa za benzin, amortizeri, spone...

Mnogi "jugu" zameraju što nema klimu i to ujedno kao da je i najveća zamerka.

Ali, ima i onih koji kažu da ih, za razliku od skupljih automobila, sa "jugićem" ne boli glava kada dođe na red zamena delova.

Jugo u Grčkoj

Komšijski, crveni "jugić" uslikan na istom parkingu, Foto: Facebook, Live from Greece/Jelena Janićijević

U komentarima ispod Jelenine slike mogao je da se pročita i ovaj "Išao je kao zmaj, a trošio kao upaljač".

O'LADIŠ MAŠINU NA ROMANIJI I TERAJ DALJE

Pa je tako među komentarima bio i ovaj:

- Zašto ste šokirani? Ako je auto ispravan nema razloga da ne bude tu ili na bilo kom kraju sveta. Mi smo nekada išli opušteno "peglicom" u Hrvatsku na more i to u autokamp. Četvoročlana porodica u autu, a na autu na gepeku sve što je potrebno za 15 dana letovanja i šator pride! Ništa nam nije smetalo, malo oladiš mašinu kada se popneš na Romaniju i to je to!

Bilo je i komentara tipa "Skuplje letovanje od kola". "Nek vam je živ i zdrav, tako lep i crven", poželela je jedna korisnica. A za zaključak prenosimo komentar jednog korisnika i nekadašnjeg vlasnika istog: "Prava srpska limuzina!"

Kakva su vaša iskustva? Sećate li se iskustava odlaska na more s roditeljima u nekom od ovih ljutih mašina? Ili možda sada vozite svoju decu?

VIDEO: Jugića je nasledio od pokojnog oca, nabudžio ga i sad Nikola "gazi" do šampiona Srbije

VIDEO: Na Jugu se polomio točak! Da li ponedeljak može da počne na gori način?

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    17. avgust 2019 | 19:06

    U srbiji,otvori gepek od jugica nacices: poljoprivredni alat,cekic,ekseri,trimer... Otvori gepek od bmw x6: hekler,kokain,municija...Ojha

  • Нортон

    17. avgust 2019 | 19:08

    Са југом је изгледа као и са човеком, постане нам добар тек када га више нема.

  • Dzejson

    17. avgust 2019 | 18:52

    Ja ce sa Pasatom B6 cimam dali ce put proci kako treba ovi sa Yugom piče gde stignu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA