≫ 

Majka ostavila bebu u porodilištu, ne želi je preuzeti: To joj je sedmo dete, dobilo je božansko ime

Rođena je 4. avgusta na Blagu Mariju u porodilištu. Sprat niže su one žene koje se bore sa sterilitetom, svedočeći ironiju života

  • 47
Ostavljena beba u porodilištu, Vranje Foto: S. Tasić

Devojčica rođena početkom avgusta u Vranju, ostavljena je u ovdašnjem porodilištu i roditelji ne žele da je preuzmu. Tridesetšestogodišnja porodilja iz Trgovišta rodila je devojčicu 4. avgusta na Blagu Mariju, pa su joj na odeljenju neonatologije dali ime Marija.

Ostavljena beba je dobro i lepo napreduje, kaže Dobrila Šošić, pedijatar neonatolog u dečijem boksu.

- Majka se porodila prirodnim putem, to je njoj sedmi porođaj, dete je terminsko, tj. rođeno u terminu za porođaj i dobilo je ocenu devet. Na rođenju je devojčica imala blizu tri kilograma, vitalna je, aktivna i lepo napreduje. Emotivno i na svaki drugi način brinemo o njoj. Majka je odmah rekla da ne može da preuzme dete i izašla je sa odeljenja neki dan posle porođaja. Mi ne zalazimo u razloge, to je u nadležnosti Centra za socijalni rad iz Trgovišta, koji je upoznat sa slučajem - navodi doktorka Šošić.

Ostavljena beba u porodilištu, Vranje Foto: S. Tasić

Prema važećim zakonskim propisima, kada majka, odnosno roditelji ne žele da preuzmu bebu iz porodilišta, ona je na neonatologiji prvih mesec dana, a potom ide na dečije odeljenje bolnice, gde ostaje dok Centar za socijalni rad ne nađe adekvatno rešenje.

Porodilja iz Trgovišta, kojoj je ovo sedmo dete, verovatno iz ekonomskih razloga i loše materijalne situacije nije bila u situaciji da preuzme dete po rođenju.

U porodilištu u Vranju kažu da su preduzeli sve mere koje su potrebne u ovakvim situacijama, kao i da ih Centar za socijalni rad iz Trgovišta svakodnevno kontaktira, jer zakon ostavlja mogućnost da se roditelji predomisle i preuzmu bebu.

Ostavljena beba u porodilištu, Vranje Foto: S. Tasić

Sonja Prijić, medicinska sestra na neonatologiji i kuma male Marije, ljubi i grli mrvicu, koja instiktivno traži majčine grudi dok joj je na rukama.

- Marija je dobra i mirna beba, retko kad plače, samo kad je gladna, majka je nije dojila, hranimo je na flašicu. Na osnovu godina iskustva i rada, procenimo kada će se roditelji vratiti po dete, a kada neće, jer bilo je slučajeva da se predomisle i dođu po bebu. Mi odlazak dece veoma emotivno doživljavamo, jer se vežemo za njih - kaže Prijićeva.

U porodilištu u Vranju na godišnjem nivou roditelji ostave po troje dece, koje preuzimaju centri za socijalni rad i brinu dalje o njihovom smeštaju. Trgovište je inače jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji uz samu granicu sa Makedonijom.

Na neonatologiji Zdravstvenog centra Vranje za malu Mariju imaju uglavnom sve, ali im se čarapice nekako zagube, dok su na pranju u velikim veš mašinama. Sestre i lekari se utrkuju ko će da je hrani, presvlači, ljuja i mazi.

Sprat niže su one žene koje se bore sa sterilitetom, svedočeći ironiju života.

VIDEO: Strašno! Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila:

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. avgust 2019 | 14:28

    SRBIJA IZUMIRE -ZENA RADJA 7 DETE I OSTAVLJA DETE -A GDE JE TU SRBIJA BRE DA POMOGNE PORODICI ?????!!! ?? ZENE SU RADJALE POSLE RATA 16 i 17 DETE PA SE CELA FAMILIJA RADOVALA I SVI IZ ONE SIROTINJE POMAGALI A STA JE SAD!!!??!!

  • Julija

    20. avgust 2019 | 14:31

    E ja bih joj oduzela i onih sestoro kod kuce. Kad je umela da ga rodi, mora da ume i da odhrani. Da li razmislja o tome da ce je svih ovih sestoro ostaviti, a ovo sedmo ce da bude uz nju do kraja. Obicno ta deca (nezeljena) budu najbolja u svemu. Imam poprilicno godina i smem ovo da "potpisem". Verujem da ce se vecina sloziti sa mnom. Budalastoj majci porucujem :Trk u porodiliste i uzimaj svoju bebu, jer ces se jednog dana "debelo kajati", ali bice kasno!

  • 😢😢😢

    20. avgust 2019 | 14:22

    Koja je ovo tuga.Zeno imas 30...koristi kontracepciju.A,pastuv od muza,mogao bi nesto I da nauci!!!Ovaj je strasno,nositi dete 9.mes I ostaviti kao stvar.Mrvice,tebi sve najbolje jer zasluzujes bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA