≫ 

Žene iz osetljivih grupa kod Sombora udružile se da promene svoje živote, ali im treba naša pomoć

Okupile su se u udruženju "Somborska dobra bašta" i bave se plasteničkom proizvodnjom, preradom i prodajom čeri paradajza, sada im treba solarna sušara

  • 0
Stanisic, Somborska dobra bašta Foto: Promo

U Stanišiću, selu kod Sombora, postoji udruženje "Somborska dobra bašta", osnovano u okviru projekta "ONAsnaživanje", koje okuplja žene iz osetljivih grupa i pomaže im da poboljšalju svoje životne prilike.

Primarna delatnost udruženja je plastenička proizvodnja, prerada i prodaja čeri paradajza. Paradajz se gaji po principima organske proizvodnje, bez pesticida i veštačkih đubriva, samo uz pomoć preparata od koprive, belog luka ili ljute parprike, koji štite od insekata. Nakon berbe čeri paradajza iz bašte udruženja i otkupa roda od žena koje su deo mreže Somborske dobre bašte, započinje proizvodnja "Dobrog čerija" - sušenog čeri paradajza u maslinovom ulju.

Stanisic, Somborska dobra bašta One se bave proizvodnjom, sušenjem i prodajom čeri paradajza; Foto: Promo

Trenutno se za pripremu "Dobrog čerija" koristi mali kućni dehidrator u koji staje samo sedam kilograma čerija, što je količina roda koji se ubere za sat vremena. Takođe, ovaj dehidrator za svoj rad koristi samo električnu energiju koja ne samo da nije najbolje ekološko rešenje, već za žene iz "Somborske dobre bašte" predstavlja dodatno finansijsko opterećenje.

Stanisic, Somborska dobra bašta Ovaj biznis im pomaže da se ekonomski osamostale, Foto: Promo

Tokom jednog dana velika količina čerija mora da se ostavi po strani da čeka na sušenje, što značajno usporava preradu i proizvodnju, ali i ograničava broj žena koje se mogu uključiti u proizvodnju "Dobrog čerija".

U ovom trenutku, nedostatak profesionalne solarne sušare najveća je prepreka za ekonomsko osnaživanje žena okupljenih oko "Somborske dobre bašte".

Stanisic, Somborska dobra bašta Za njihov bolji život potrebna im je naša pomoć; Foto: Promo

Nabavka profesionalne solarne sušare će omogućiti efikasniju proizvodnju i preradu čeri paradajza, uštedu električne energije i veću zaradu. Takođe, kupovinom sušare više žena u okolini Sombora moći će da počne da se bavi preradom paradajza iz svojih plastenika i bašta, a to će im obezbediti da žive dostojno od svog rada.

Ukoliko želite da podržite žene iz Stanišića da ostvare svoj san o boljem životu, to možete učiniti direktno putem linka https://www.donacije.rs/projekat/dobra-basta/ (minimalni iznos donacije je 500 dinara) ili uplatom na račun 340-0000011013114-49 (iznos donacije je proizvoljan, može biti i manji).

VIDEO: Lazar je odlučio da napusti grad i napravi najdivnije etno selo

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA