≫ 

Comtrade donirao 16 notebook računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici (FOTO) (VIDEO)

Računari će biti od velike pomoći za digitalizaciju rada škole - uvođenje elektronskog dnevnika, upisa, digitalnih učionica, Jedinstvenog informacionog sistema prosvete

  • 3

Kompanija Comtrade, podržavajući inicijativu kancelarije za IT i E-upravudonirala je 16 notebook računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici.

Ova kompanija sa velikom pažnjom stvara povoljne uslove za razvoj informatičkog sektora na domaćem tlu, ali i u čitavom regionu. Donirani računari će služiti medicinskoj školi za digitalizaciju rada škole (e-Dnevnik, e-Upis, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, digitalne učionice) čime će i u Gračanici đaci i nastavnici imati isti kvalitet nastave i usluge elektronske uprave kao sve druge škole u Srbiji.

Comtrade, dodela

Predstavnik za javni sektor kompanije "Comtrade" Miroslav Veličković, Foto: Telegraf

Predstavnik za javni sektor kompanije "Comtrade" Miroslav Veličković rekao je da se ta kompanija rado odazvala inicijativi Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Podržavajući inicijativu Kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu, kompanija Comtrade je donirala ovih 16 laptop računara za Srednju medicinsku školu. Sa preko 1.000 klijenata i 17 poslovnih centara u celom svetu Comtrade je jedna od najvećih, ako ne i najveća IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Prepoznajemo značaj računarske pismenosti i u tom duhu smo donirali ove računare. Smatramo da će deca pun svoj kapacitet iskazati korišćenjem ovih računara - kazao je Miroslav Veličković.

 
 
 
View this post on Instagram

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу, доц. др Михаило Јовановић и представник за јавни сектор компаније @comtrade , Мирослав Величковић данас су посетили Медицинску школу Приштина – Грачаница у Грачаници и том приликом уручили 16 рачунара - донацију школи. Од 1. септембра ђаци и наставници Медицинске школе ће моћи да користе системе дигитализације просвете и еУправе на исти начин као и ђаци и наставници у било ком другом делу Србије. Више информација на ite.gov.rs #КанцеларијаИТЕA post shared by Канцеларија за ИТ и еУправу (@kancelarijaite) on

 

Kako kaže, kompanija je svesna koliko su u današnjem svetu važni računarska pismenost i savremeni pristup učenju.

- Sigurni smo da će najvredniji učenici uz pomoć tehnologije lakše slediti svoje snove i brže pronaći svoj profesionalni put - dodao je Veličković prilikom donacije računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici.

Gracanica, Comtrade

Donirano je 16 računara, Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Svečanoj predaji računara prisustvovali su i direktor Srednje medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević i predstavnik za javni sektor komanije Comtrade Miroslav Veličković.

Comtrade dodela u Gracanici

Računari su umreženi bežičnim putem, Foto: Telegraf

- Današnjom donacijom i instalacijom ovih računara i đaci i nastavnici u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici će moći od 1. septembra da koriste iste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave kao i bilo koji drugi đaci i nastavnici u bilo kojoj drugoj školi u Srbiji. Naime, od 1. septembra Ministarstvo prosvete je propisalo obaveznu upotrebu elektronskog dnevnika, jednog značajnog informacionog sistema digititalizacije prosvete. Ovaj informacioni sistem omogućava profesorima da do 50 posto štede vreme na administrativnim poslovima, omogućava roditeljima da imaju uvid u rezultate i u uspehe đaka, a rekao bih da doprinosi i đacima jer nastavnici imaju uvid samo u svoje ocene i verujem da je sa implementacijom elektronskog dnevnika i objektivnije ocenjivanje đaka - kazao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

On dodaje i da će ova oprema omogućiti da se u narednoj godini i u Gračanici, u Srednjoj medicinskoj školi, krene sa implementacijom velikog jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Comtrade, dodela

Mihailo Jovanović, Foto: Telegraf

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i E-upravu kreću u razvoj velikog informacionog sistema koji će podrazumevati potpunu digitalnu transformaciju sistema prosvete. Već ove godine smo napravili prvi korak sa elektronskim upisom. Naime, ove godine je upisano kroz taj sistem oko 65.000 đaka u prvi razred osnovnih škola u Srbiji, preko 51.000 u prvi razred srednjih škola i oko 4.000 studenata na Beogradski univerzitet. Na taj način smo uštedeli roditeljima preko 200.000 sati čekanja u redovima, jer ovaj sistem automatski povlači izvod iz matične knjige rođenih i prebivalište. Veoma je značajno što ćemo na ovaj način omogućiti isti kvalitet usluge, iste uslove za rad i nastavnika i đaka i u školi u Gračanici, kao i u bilo kojoj školi u Srbiji. Nadam se da smo ovim potezom makar malo doprineli naporima i predsednika države i premijerke i celokupne vlade da omogućimo što bolji život našim građanima ovde u Gračanici - dodao je Jovanović.

Gracanica, Comtrade

Zvanična predaja opreme Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici, Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević kazao je da je ova donacija još jedna potvrda da se radi na tome da  škole na KiM ostanu, budu deo obrazovnog sistema Srbije, kao i do sada, ali i da imaju potpuno iste uslove za rad kao i škole u ostatku zemlje.

- Koristim priliku da se zahvalim i Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompaniji Comtrade na ovom divnom gestu. Ovo je stvarno jedna lepa stvar koja izjednačava umnogome obrazovni sistem ovde na KiM, konkretno Medicinsku školu u Gračanici, sa istim takvim školama u centralnoj Srbiji, bar što se tiče ove elektronske uprave i elektronskog obrazovanja, elektronskog dnevnika. Deca u Gračanici imaće iste uslove kao i deca u Beogradu u i Novom Sadu, što je jako dobro, zaista se trudimo da na svaki način na KiM omogućimo potpuno normalan život i život koji je isti kao u ostatku centralne Srbije. Ja se nadam da ćemo za godinu dana slaviti prelazak škole u jedan novi srednjoškolski centar, gde će onda i učenici zaista imati potpuno sve uslove za rad i nadamo se i radimo na tome, kancelarija za KiM i cela vlada radi na tome da se iz dana u dan uslovi za život na KiM poboljšavaju. I zaista, u saranji sa drugim državim organima i sa društveno odgovornim kompanijama kao što je Comtrade, ja mislim da ćemo imati velikog uspeha - kazao je Pavićević.

Gracanica, Comtrade

Škola ima 335 učenika, Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Kako kaže direktor Srednje medicinske škole Miodrag Živić, ova škola je već 20 godina izmeštena iz Prištine u Gračanicu, sa administracijom i 4 odeljenja smeštena je u tom mestu na KiM, a ima i tri isturena odeljenja.

- Iskoristio bih priliku da se zahvalim gospodnu Mihailu Jovanoviću, direktoru Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vladi Srbije, kompaniji Comtrade, gospodinu Veličkoviću, na ovakvoj donaciji laptopova. Mnogo nam znači, imamo 335 učenika, elektronski dnevnik počinje od septermbra, verovatno ćemo da radimo i sa papirnim, ali i ovo nama puno znači da olakša nama posao i da naša deca ne zaostaju za decom u centralnoj Srbiji - kazao je Živić.

Gracanica, Comtrade

Srednja medicinska škola u Gračanici izmeštena je pre 20 godina iz Prištine, Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Podsećamo, Comtrade-ova besplatna letnja škola programiranja EDIT već više od dvadeset godina održava se u Beogradu, Kragujevcu, Banjaluci, Sarajevu, Ljubljani i Mariboru, dok se Fabrika znanja već deset godina održava u Beogradu i Podgorici.

Inženjeri Comtrade-a su napravili i Tesla EDU mobilnu platformu za obrazovne institucije koja se primenjuje u osnovnim školama u Srbiji. Pored edukativnih aganžmana i brojnih humanitarnih aktivnosti, Comtrade je i osnivač Srednje i Visoke IT škole, kao i Code centra za IT obuke. Uz vrhunske uslove za učenje, najsavremeniju opremu i visokostručne predavače, ovde se osposobljavaju studenti za najtraženija zanimanja današnjice, kroz praktičan rad još u toku studiranja.

Sa poslovnim i razvojnim centrima u 17 zemalja sveta, Comtrade je danas poznato ime na globalnoj sceni i najveća IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Više od 1000 klijenata su dokaz kvaliteta Comtrade-ovih rešenja u oblasti softvera, sistem-integracije i distribucije hardvera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    21. avgust 2019 | 15:10

    Svaka cast za Comtrade!!

  • Petar

    21. avgust 2019 | 15:50

    E da nas je vise ovakvih... svima bi nam bilo bolje!

  • Gordana ,K Reka Zlatibor

    21. avgust 2019 | 15:49

    Svaka čast ovoj uspesnoj kompaniji ,i divnim ljudima koji rade u njoj .To je velika stvar ,u ovom teskom vremenu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA