U Zrenjaninu osvanuo bilbord "Dobrodošli u Petrovgrad": Posle 2 godine opet borba za staro ime grada

Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin

  • 14

Bilbordi s porukom "Dobrodošli u Petrovgrad" osvanuli su u Zrenjaninu, što građani tumače kao želju da se ponovo oživi inicijativa za promenu imena mesta.

Nove bilborde postavila je asocijacija "Petrovgrad", čiji predsednik Budimir Jovanović kaže da nisu odustali da se gradu Zrenjaninu vrati naziv Petrovgrad koji je nosio od 1935. do 1946. godine.

- Ideja je bila da se to učini u godini kada se slavilo sto godina prisajedinjenja severnih krajeva matici Srbiji. To nam nije uspelo zbog raznih okolnosti, ali ćemo nastaviti da se borimo za tu ideju dok god je ne ostvarimo - kaže Jovanović.

Ideja koja nije izneta prvi put u novijoj istoriji, promovisana je pre dve godine, a onda su rasprave utihnule. Predlog je podnela organizacija "Petrovgrad" i to uoči obeležavanja stogodišnjice oslobođenja najvećeg banatskog grada u Prvom svetskom ratu. Tada su govorili da postoji niz razloga zbog kojih bi ovom mestu "bila čast da ponese ime Petra Prvog Karađorđevića".

Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin, u spomen na Žarka Zrenjanina "Uču" (1902-1942), revolucionara, učesnika Narodnooslobodilačke borbe, jednog od organizatora ustanka u Vojvodini i narodnog heroja Jugoslavije.

Referendum, na kojem se dve trećine birača opredelilo da se ne menja naziv Zrenjanin, održan je 1992. godine.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    22. avgust 2019 | 10:35

    Доказ колико је народ глуп !!! Замајавају их називом града а вода за пиће неисправна дуги низ година уназад.

  • Јасмина

    22. avgust 2019 | 10:49

    Бечкерек,то је прави назив да се оживи историја

  • Dexter

    22. avgust 2019 | 10:44

    Ma moze i Washington sto se mene tice Nista od tog samo dokoni ljudi mlate praznu slamu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA