Pre 9 godina selo Mali Borak je skroz uništeno da bi se vadio lignit: Sećanja Milivoja Hinića VIDEO

Jedno selo nedaleko od Beograda potpuno je iseljeno 2010. godine, a samim tim i uništeno, zbog zaliha uglja koje su se nalazile ispod njega. Uspomenu na njega čuva jedan meštanin

  • 7

Kada vam oduzmu mesto u kojem ste odrasli, oduzmu vam deo identiteta. Kada ga sravne sa zemljom i izbrišu sa mapa, onda vam iščupaju deo duše.

Deo svoje duše čovek koji je rođen i odrastao u selu kojeg više nema, Malom Borku, Milivoje Hinić (89) pokušao je da vrati kroz knjigu "Lepo selo - Mali Borak, uspomene iz detinjstva" o mestu svog rođenja. Ujedno i da ga sačuva od zaborava.

Lepo selo - Mali Borak Korice knjige Foto: Privatna arhiva

Milivoj je autor dve knjige o ovom prelepom selu, koje je celo uništeno, a ljudi su raseljeni po okolnim selima, kako bi se vadio lignit. Mi smo ga ugostili u našem studiju.

- Jedno prelepo selo sa dosta proplanaka, šumom, rastinjem. Oko osam izvora pitke vode... Rukovodilo me je to da se ipak ostavi trag o tom lepom selu koje je datiralo negde od pre 300, 400 godina, a danas ga nema na geografskoj karti zbog potrebe Republike Srbije za ugljem lignitom - počinje priču o nestanku Malog Borka gospodin Hinić.

Sa tugom i ljubavlju ispreda sećanja o svom rodnom mestu, a ceo ragovor sa  njim možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. septembar 2019 | 17:37

    Za to sto si iseljen dobio si vece pare 3 puta nego sto vredi, svi pokupovali stanove kuce kola i sad kao tesko im a ziveli u selendri bez vode i asfalta

  • Tamara

    2. septembar 2019 | 18:00

    Oduzimale su komunjare zemlju za vestacka jezera i kvadratni metar zemlje placli koliko kosta kokosije jaje.

  • Milos

    5. septembar 2019 | 08:19

    Jedna molba, za telegraf, gde moze da se kupi ova knjiga bilo bi dosta zainteresovanih,hvala vam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA