Desetar Uroš naišao na udes kod Subotice: Odmah je pritekao u pomoć i spasao život dečaku (6)!

U sudaru kamiona i "audija" austrijskih tablica poginula su trojica muškaraca iz automobila u kom je bio i povređeni dečak

  • 9
Uros Zdero Foto: mod.gov.rs/Jovo Mamula

Zahvaljujući brzoj i nesebičnoj reakciji desetara Vojske Srbije Uroša Ždera, život dečaka (6), koji je povređen u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Novi Sad - Subotica, je spasen. Desetar, inače vozač vojnog saniteta iz Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske iz Bačke Topole, naišao je na mesto nesreće i bez razmišljanja smestio dete u svoje vozilo i pojurio prema bolnici.

U teškoj nesreći kamiona i "audija" austrijskih tablica, podsetimo, poginuli su svi dečakovi saputnici iz automobila.

- Vozeći u pravcu Subotice, od saobraćajnog policajca saznao sam za težak udes na putu i za povređenog dečaka. Ni trenutka se nisam dvoumio. Pretičući kolonu vozila uspeo sam da dođem do mesta nesreće, smestim dete koje je bilo u nesvesnom stanju u vozilo i pojurim prema bolnici. Čini mi se da nikada nisam brže vozio u želji da spasem jedan mladi život – objašnjava desetar Ždero.

Uros Zdero Desetar Ždero i ministar Vulin, Foto: mod.gov.rs/Jovo Mamula

Dok je vozio, desetar je strahovao za život dečaka, jer nije znao kakve je povrede doživeo.

BUDIO SE I PLAKAO

- Na mahove, kada bi se dečak budio, plakao je. Najgore je bilo što nisam znao kakve povrede ima, jer su dečakovi saputnici preminuli na licu mesta. Strahovao sam da možda ima unutrašnje krvarenje i da neću stići na vreme do najbliže bolnice. Srećom, stigli smo na vreme – priča desetar Ždero.

Pošto je odradio svoju smenu, desetar je pohitao u bolnicu da proveri kako je dečak.

BIO SAM SREĆAN KAD SAM ČUO DA JE DOBRO

- Nakon posla požurio sam u Opštu bolnicu u Subotici, gde su mu rekli da je stanje povređenog dečaka stabilno. Bio sam srećan – kaže desetar Ždero koji je u Vojsci Srbije 12 godina.

Dete je navodno sedelo na zadnjem sedištu i zadobilo je povrede glave. Posle dijagnostičkih pretraga, CT glave, grudnog koša i stomaka nisu mu konstatovane teže povrede. Dečak je primljen na Dečju hirurgiju zbog praćenja stanja svesti jer je zadobio potres mozga.

Uros Zdero Ždero nagrađen boravkom na Tari, Foto: mod.gov.rs/Jovo Mamula

Za plemeniti podvig, ministar odbrane Aleksandar Vulin nagradio je danas desetara Ždera sedmodnevnim boravkom s jednim članom porodice u hotelu „Omorika“ na Tari.

NA PLEMENITOG DESETARA PONOSNA CELA SRBIJA

Vulin je na prijemu izjavio da je ponosan na desetara Ždera, ali što je važnije, na plemenitog desetara ponosna je i Srbija, kao što je ponosna na svakog pripadnika vojske.

ISTO BI POSTUPIO SVAKI PRIPADNIK VOJSKE

Zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Radovan Gajić, takođe, poručuje da su pripadnici vojske ponosni na svog kolegu.

- Uroš je profesionalni pripadnik Vojske Srbije na dužnosti vozača. Svakodnevno je na putevima i bio je u sličnim situacijama, ali za konkretnu situaciju, kao što je ova, nije imao takvo iskustvo. Sigurno da je postupio na način kako bi postupio svaki pripadnik Vojske Srbije. Ono što je uradio služi na ponos kako njemu lično, tako i Prvoj brigadi iz čijeg je sastava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nin

    3. septembar 2019 | 17:30

    SVAKA ČAST! HEROJSTVO I HUMANOST NA DELU!

  • X

    3. septembar 2019 | 18:36

    Svaka cast desetaru, a ministar se pretrgo. Dao mu 7 dana na Tari sa jednim clanom porodice. Zenu da vodi a deca da ostanu kuci. Sramota.

  • PraviCrnogorac

    3. septembar 2019 | 18:56

    Pravi Srbin ! Mi smo najplemenitiji narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA