≫ 

Prvo su imali glasovne komande, a onda su došli i roboti!

Da li vam ovaj naslov zvuči kao deo nekog naučno-fantastičnog ostvarenja?

  • 0
Robot Foto: Pexel

Veštačka inteligencija ili skraćeno VI (engl. Artificial Intelligence – skr. AI) se razvija neverovatnom brzinom i već je deo naše svakodnevice. Više ne možemo da zamislimo život bez mobilnih telefona, kompjutera, raznih kućnih aparata i ostalih naprava koje su značajno unapredile kvalitet naših života. Dokle se stiglo u razvoju veštačke inteligencije, pokazuju nam i nove generacije neverovatno sofisticiranih robota, kao što su Sem i Sofija, koji su promenili svet i pokazali nam kako će izgledati budućnost.

VI u službi industrije

Ipak, uticaj VI se posebno osetio u oblasti industrije i automatizacije raznih procesa. Uzmimo primer jednog skladišta, gde magacioneri upravljaju viljuškarima i prenose palete pune robe, teške i do 800 kg, sa jednog mesta na drugo. Danas već imaju mogućnost glasovnog upravljanja robom. Zorica Ivanović je jedna od devojaka zaposlenih u skladištu Atlantic Grupe u Šimanovcima i kaže da joj je nova tehnologija u mnogome olakšala posao.

atlantic grupa Foto: Atlantic Grupa

Kada vrši pregled robe, dovoljno je da preko slušalice glasom zatraži informacije sa koje pozicije treba da se uzme roba i koja količina je potrebna, a sve će se promene zabeležiti u centralnom kompjuteru. Glasovno upravljanje omogućava i da ne mora duže da ostane na poslu i „preda smenu“, jer je već sve zapisano. Zorica kaže da, kada se prijavila za posao magacionera, nije znala šta da očekuje. Sada se osmehuje i priča kako je sve za čas naučila, kolege je paze i sjajno se oseća u „svojoj ekipi“. Ostvarilo joj se šta je i očekivala: dobra atmosfera na poslu, nova tehnologija koja olakšava posao i ženama, dobra plata, nema tenzija, nagrade za trud, benefiti... šta ćeš više, sa osmehom ističe Zorica.

atlantic grupa Foto: Atlantic Grupa

Njen kolega Aleksandar Damjanović takođe hvali novi sistem glasovnog upravljanja robom, jer se, kako sam kaže, mnogo lakše snalazi u ogromnom magacinskom prostoru. Nova tehologija sa glasovnim komandama u mnogome mu je olakšala posao, više se uradi, a sam sistem beleži gde se šta nalazi, kada i šta treba da se uradi, pa nema više „papirologije“ koja je oduzimala puno vremena. Aleksandar kaže i da je lako savladao novi sistem upravljanja robom i da je sada lakše timski raditi. Prošle godine su bili u Hrvatskoj da posete njihova skladišta i da vide kako tamo sistem funkcioniše. Upoznali su druge kolege i kaže „lepo se proveli“.

Atlantic Grupa 20osoba za posao magacionera u Šimanovcima. Pogledajte šta se traži u oglasu za posao i ako smatrate da ste baš vi kandidat za ovu poziciju, pošaljite svoj CV na zaposljavanje@atlanticgrupa.com ili ih pozovite na +381 64 823 0535. Srećno!

Roboti u hrvatskom skladištu

atlantic grupa Foto: Gideon Brothers

Upravo ovako izgledaju roboti poslednje generacije hrvatske start up kompanije Gideon Brothers, a Atlantic Grupa je u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirala njihove potpuno autonomne mašine, zasnovane na revolucionarnoj tehnologiji vizuelne percepcije koja kombinuje stereoskopske kamere i duboko učenje.

Ovaj projekt je značajan, jer uključuje integraciju robotskog sistema sa Atlanticovim sistemom upravljanja skladištem i tako donosi novi nivo automatizacije u distributivni centar Atlantic Grupe, koji je već usmeren na visoku produktivnost.

- To je, bez sumnje, napredna tehnologija i vidimo brojne prednosti njene primene. Prva je, naravno, povećanje produktivnosti. Druga je ublažavanje problema nedostatka radnika, koji se oseća ne samo u turizmu i proizvodnji, nego i u distribuciji. Mi ovde zapravo razbijamo famu o robotima koji uzimaju poslove. Prava priča je, zapravo, saradnja ljudi i robota, gde repetitivne zadatke preuzimaju roboti i tako omogućavaju ljudima da se usredsrede na kreativniji rad i nadzor, povećavajući zadovoljstvo radnika, te, naravno, ukupnu produktivnost poslovanja – istaknuo je Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za Transformaciju i informacijske tehnologije Atlantic Grupe.

atlantic grupa Foto: Gideon Brothers

Nadamo se da će se ova neverovatno napredna tehnologija do kraja 2020. godine naći i u srpskim skladištima Atlantic grupe, kako bi se Zorica i Aleksandar, zajedno sa drugim kolegama, rasteretili i smanjili hodanje po ogromnom skladištu, a svoje znanje i veštine uložili u druge napredne procese kompanije u kojoj rade.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA