Kakav vazduh udišete u vašem gradu: Najčistiji je u Novom Sadu, a najzagađeniji u Beogradu

Zagađenju najviše doprinose fosilna goriva i saobraćaj, navodi direktor Agencije za zaštitu životne sredine

  • 10

U Srbiji najzagađeniji vazduh udišu stanovnici Beograda, Niša, Sremske Mitrovice, Kosjerića, Smedereva, Uzica i Pančeva, dok je on najčistiji u Novom Sadu, ali i Boru, pokazao je godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

- Zagađenju najviše doprinose fosilna goriva i saobraćaj i dobro je što mnoge opštine u Srbiji gase kotlarnice i sa uglja i mazuta prelaze na upotrebu biomase, koja svakako ispušta manje zagađujućih materija - kaže direktor Agencije Filip Radović.

On navodi da građani Srbije osećaju posledice zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tada ispuštaju zagađajuće materije.

Borski topionički dimnjaci, Bor, topionica Vazduh u Boru pročišćen, Foto: RTB Bor

- Važno da shvatimo koliko je upotreba energije važna i da redukcijom fosilnih goriva i nafte možemo smanjiti nivo zagađenja. Izveštaj je pokazao da se Srbija kreće u dobrom pravcu i neophodno je da ispravimo greške od ranije i edukujemo građane o tome koliki je izazov aerozagađenje za našu civilizaciju - kazao je Radović.

Ističe da analiza pokazuje da je u Srbiji vazduh umereno zagađen do zagađen u zavisnosti od sredine.

U NOVOM SADU VAZDUH JE PRVE KLASE

Svakako je najzagađeniji u velikim sredinama kao što je Beograd, dok je u Novom Sadu prve klase, u Nišu je takođe zagađen, zatim Sremskoj Mitrovici, a Kosjerić i Užice zbog nezavidnog geografskog položaja tradicionalno imaju loš kvalitet vazduha, kaže Radović.

Podseća i da je prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jedno od najvećih izazova, ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje.

Semafor Mnogima ne pada na pamet da gase motor na semaforu, čak iako na njemu postoji brojač sekundi do polaska, poput ovog za pešake, Foto: Telegraf

I GAŠENJE MOTORA NA SEMAFORU POMAŽE

On navodi primer Londona, koji je takođe suočen sa velikim aerozagađenjen, a u kome se ispostavilo da kada građani na semaforima gase svoje automobile tog dana kvalitet vazduha bude znatno bolji.

Ističe i da je dobro što se u mnogim gradovima u Srbiji sada gase kotlarnice u kojima se koriste mazut i ugalj i sve više prelazi na nova rešenja poput biomase.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA