1.711 starih i divljih deponija u Srbiji: Zbog ovih razloga može da dođe do požara ili eksplozije

Kapacitet postojećih deponija - smetlišta je u većini opština već popunjen, dok značajan broj deponija ne zadovoljava ni minimum tehničkih standarda

  • 1

Na teritoriji 94 grada i opštine u Srbiji postoji 1.711 starih i divljih deponija, navodi se Izveštaju o upravljanju otpadom koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Prema podacima dobijenim od 97 jedinica lokalnih samouprava, na njihovoj teritoriji javna komunalna preduzeća organizovano odlažu otpad na 90 nesanitarnih deponija-smetlišta, koja su locirana na teritoriji 76 opština, navodi se u Izveštaju.

- To su uglavnom deponije kojima je u skladu sa Strategijom o upravljanju otpadom predviđeno saniranje i zatvaranje - ocenjeno je u Izveštaju.

U dokumentu je navedeno da kapacitet postojećih deponija - smetlišta je u većini opština već popunjen, dok značajan broj deponija ne zadovoljava ni minimum tehničkih standarda.

- Ne postoji kontrolisano odvođenje deponijskog gasa koji nastaje razgradnjom otpada u deponiji, što može dovesti do požara ili eksplozije, a procedne vode iz deponija se ne sakupljaju niti prečišćavaju, što ugrožava podzemne i površinske vode i zemljište zbog visokog sadržaja organskih materija i teških metala - navodi se u Izveštaju i dodaje kako ne postoje sistematski monitoring emisija, procednih voda i deponijskog gasa.

Starost deponija, navodi se, varira od četiri godine do 53 godine, a oko 70 odsto aktivnih deponija - smetlišta nije predviđeno prostorno-planskim dokumentima i nema urađenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu "niti imaju potrebne dozvole".

Kako se navodi na divlja smetlišta, van kontrole opštinskih javnih komunalnih preduzeća, baca se oko 20 odsto generisanog komunalnog otpada u Srbiji.

- Glavni izazovi upravljanja otpadom u Srbiji još uvek se odnose na obezbeđivanje dobre pokrivenosti i kapaciteta za pružanje osnovnih usluga, kao što su sakupljanje, transport i sanitarno odlaganje otpada - navodi se u Izveštaju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. septembar 2019 | 13:44

    PA STA JE OVO BRACO MILA ???!!! OD DIVNE SRBIJE NAPRAVISMO DEPONIJU OTPADA!!! SVE ZAGADJENO I STROKAVO A REKE UMESTO DA SMO SACUVALI KO OCI U GLAVI MI I TO ZAGADISMO!!! NAROD SE CUDI POSLE STO JE BOLEASTAN I STO NICU APOTEKE KO PECURKE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA