Seljaci u Ivanjici očajni: Divlje svinje preorale njive i uništile useve, jazavci opustošili kukuruz

Kod dobrog dela poljoprivrednika muka i znoj koje su uložili u uzgoj različitih kultura ove godine se neće isplatiti

  • 9

Prenamnožen broj divljih svinja poslednjih dana pravi izuzetno velike štete na poljoprivrednim usevima u ivanjičkim selima. Gotovo da nema mesne zajednice u kojoj nisu uništena polja kukuruza, ovsa, raži, krompira… Jedu sve pred sobom. Veliki broj livada je preoran od strane ove divljači u potrazi za verovatno njima ukusnim crvima ili korenu pojedinih trava, pa nisu ni košene. Poljoprivrednici se istovremeno žale i na jazavace koji pustoše kukuruzna polja. Ljudi jednostavno nemaju rešenje za borbu protiv ove pošasti.

Poslednji primer totalnog uništenja njiva kukuruza od strane divljih svinja zabeleženi su u selima Luke i Osonica.

Imam gotovo 75 godina, a ovakav način upada divljih svinja još nisam video. Pojeli su preko hiljadu struka belog kukuruza koje smo gajili šest meseci. Razumeo bih da su pojeli klipove gotovo zrelog žita, ali su pojeli i stabljike, isekli, počupali iz korena. Treće noći su preorali kompletnu njivu sa krompirom. I to samo na sto pedeset metara od kuće. Očito je da se ne plaše ničega i da u pohod za hranom idu u većim grupama, neretko i po njih dvadesetak.- kaže za Info Ligu poljoprivrednik Nikola Bošković iz Osonice.

kukuruz, barbi lutke Kukuruz unište pre nego što je obran Foto: Telegraf

U ovom selu Milovanu Lukoviću divlje svinje su pojele krompir na deset ari površine, a Božidaru Simoviću uništile zob. Međutim, ovde se spisak štete ne završava.

- Pojele su mi elitni i konzumni krompir na desetak ari površine. Njiva je potpuno preorana. Krompira nema, ostala je samo zemlja. Pojele su čak i krompirovu lozu. Prijavio sam štetu lovačkom udruženju „Čemernica“ u Ivanjici, ali za sada još uvek nemam nikakav pouzdan odgovor od njih o naknadi štete.- kaže Luković.

Prošle noći veći broj divljih svinja uništio je pola njive pod kukuruzom Draganu Boškoviću.

Jazavac Jazavci dovršili posao Foto: Wikimedia/Peter Trimming

- Meni su jazavci kao i većini drugih meštana u prethodnom periodu svake noći pustošili kukuruz. Morao sam da postavim električnu čobanicu pa sam tako uspeo da ih oteram. Međutim divljacima to nije bio problem pa su pred zoru jutros došli i napravili ovo što i sami vidite. Izgleda da je nemoguće odbraniti našu muku i uložen trud.

DIVLJA SVIJA TRENUTNO MOŽE SLOBODNO DA SE LOVI

U lovačkom udruženju „Čemernica“ koje gazduje lovnim područjem od preko 74.000 hektara kažu da divlja svinja u ovom trenutku nije u lovostaju i može slobodno da se lovi.

Divlja svinja, Sada može da se lovi Foto: Pixabay

- Jedno poglavlje Zakona o lovstvu i divljači tretira štete od divljači i štete na divljači. Za štete od divljači koje se tretiraju kao trajno zaštićene vrste odgovorna je država odnosno Ministarstvo za zaštitu životne sredine – Odsek za zaštitu prirode. Za divljač koja je na režimu lova i lovostaja u koju spadaju i divlje svinje i jazavci, pričinjenu štetu snosi korisnik lovišta pod uslovom da je korisnik poseda preduzeo odgovarajuće mere zaštite od divljači u saradnji sa korisnikom lovišta. Mi pozivamo vlasnike kojima je letina delimično ili potpuno uništena da nam se obrate odnosno prijave štetu. U praksi se mi najčešće dogovorimo sa vlasnicima parcela i nadoknadimo bar deo štete, jer smo potpuno svesni šta divljač može da učini. Lov na divlju svinju je otvoren i u poslednjih petnaestak dana odstrelili smo šest komada - kaže Vukić Kostić, predsednik Upravnog odbora ovog udruženja u Ivanjici.

Lovac, lovačka puska Lov na divlju svinju je otvoren Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Lovci sa kojima smo razgovarali kažu da je evidentno veći broj divljih svinja prisutan u ovom trenutku na teritoriji ivanjičke opštine. Ono što je zanimljiva činjenica međutim, kažu, jeste da se njihov broj tokom zimskog perioda drastično smanjuje što navodi na zaključak da su promenile staništa, pa se u potrazi za hranom spuštaju u nizije, pa čak i u okolinu većih gradova.

Poljoprivrednim proizvođačima jedino što preostaje jeste da svoju letinu čuvaju u noćnim satima kako bi izbegli štete. Jedan deo njih to i čini, neretko i uz pomoć lovaca, dok oni drugi čekaju šta će ih snaći. U svakom slučaju kod dobrog dela njih, muka i znoj koje su uložili u uzgoj različitih poljoprivrednih kultura ove godine se neće isplatiti.

(Telegraf.rs/Infoliga Ivanjica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    13. septembar 2019 | 08:47

    To je posledica zakona kojim je država zagorčala život lovcima

  • KK

    13. septembar 2019 | 10:31

    Ako ubijes svinju , ides u zatvor kao za coveka!!Sta onda sirotim ljudima preostaje??PETARDE!!??KUDA GOSPODE!!??

  • KK

    13. septembar 2019 | 10:05

    Ili neka ministarstvo nadoknadi stetu, ili dozvolite odstrel !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA