Slavko je bio na svakom ratištu: Ranjen u Krajini, borio se na Košarama, a sada vodi najteži rat

Skoro 8 godina živi u mraku

  • 63
Čačanin Slavko Mitrović, bio na svim ratištima, živi bez struje

Foto: OzonPress/Nebojša Jovanović

Slavko Mitrović iz Čačka koji je učestvovao na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji živi skoro osam godina bez struje.

Struja mu je isključena u januaru 2012. godine zbog duga od 54.000 dinara, koji je u međuvremenu zbog kamata narastao na 178.000 dinara.

Iako je tražio pomoć na skoro svim mestima, niko mu nije pomogao.

- Preko MUP-a i Vojske bio sam na svim ratištima, od Hrvatske, BiH i na kraju na Košarama. U Krajini sam bio ranjen u obraz, i ne znam kako sam ostao živ, a potom i na Košarama 1999. godine. Bili smo dobrovoljci jer nas je država trebala. Kako je drmalo ratište, ja sam se skupljao sa Čačanima i odlazio, imam skoro 3 godine ratnog staža. Sedam godina nisam plaćao struju zato što nisam mogao. Posle 30 godina radnog staža u Francuskoj ostao sam bez posla, supruga mi se razbolela, postala je duševni bolesnik, a u međuvremenu je umrla - priča Mitrović.

Čačanin Slavko Mitrović, bio na svim ratištima, živi bez struje

Slavko učestvovao u svim ratovima bivše Jugoslavije, Foto: OzonPress/Nebojša Jovanović

Ipak, kako kaže, najteže mu pada što je unuk prinuđen da prva slova uči i piše pod lampom.

U stanu živi nas četvoro i niko ne radi. Unuk je krenuo u školu, ali čita i uči pod lampom. To mi pada najteže. Mislim da to nije zaslužio. Sad vodim najteži rat u životu - kaže Mitrović.

Slavko ima porodičnu penziju koja iznosi 10.000 dinara, ali primi svega 2.000 dinara jer mu se veći deo odbija zbog duga za grejanje.

Na problem Mitrovića ukazao je ratni veteran sa Košara Nenad Stanić, koji već nekoliko godina pomaže ugroženim veteranima, upozorava na njihov loš položaj i insistira na donošenju novog zakona.

Čačanin Slavko Mitrović, bio na svim ratištima, živi bez struje

Slavko sa Nenadom Stanićem, Foto: OzonPress/Nebojša Jovanović

- Slavko se uvek odazvao na poziv države, nekada je išao i sam. Neverovatno je da on skoro 8 godina živi u mraku. Moramo mu pomoći i ovo je apel svima koji mogu da uplate na račun koliko mogu da bi Slavko i njegovi ukućani dobili struju - kaže Stanić.

Svi oni koji žele da pomognu porodici Mitrović to mogu učiniti uplatom na žiro-račun: 845-34849-19, uz poziv na broj 47-16-012874.

(Telegraf.rs/OzonPress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    13. septembar 2019 | 23:50

    Ovo je slika nase Drzave i vracanje duga prema onim koji su za nju krvarili !

  • Nessa

    13. septembar 2019 | 23:46

    Kazite vi meni..kako je stigao do tog duga od 170000 din..bas to taj odnos drzave prema sirotinji od sirotinje pravi jos vecu sirotinju.imao je dug 50000 din iskljucili ste mu struju ok..a onda sta malo vam je da mu uzmete na taj.dug.10000 din ne..vi mu uzmete tro duplo..nije mogao da vrati ono kako ce ovo..ja se cudim.sto neko.ne.uzme nesto i da nekoga ne odrobija a desice se jednom..vi se igrate sa ljudima.kojima nije do zivota kako zive..kakvu stetu je covek napravio vama.da mu sad trazite toliko?ah da kamata na kamaru izvrsitelji svako oce svoj deo kolaca a kako.onda firmama koje imaju milionske dugove se ne iskljucuje struja ha botovi

  • Goran

    13. septembar 2019 | 23:49

    Drugi svoje veterane i te kako poštuju. Država umesto da mu otpiše dug oni ga tovare sa kamatama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA