Srpski seljaci su krili i hranili američke pilote: 500 savezničkih vojnika spas pronašlo kod četnika

75. godišnjica velike tajne operacije

  • 41
Operacija Vazdušni most

Foto: Wikipedia/Ванилица

Na Galovića poljani, pod Ravnom gorom, u nedelju će biti obeležena 75. godišnjica akcije "Halijard" ("Jedro"), tajne operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili nad Jugoslavijom, a svečanosti će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nemcima pred nosom, operaciju kodnog naziva "Jedro" izveli su četnici pod komandom Draže Mihailovića, narod u selima oko Ravne gore i saveznička avijacija, koja je te pilote evakuisala u Bari, u Italiji, koja je kapitulirala 1943. godine.

Ova operacija, poznata i kao "Vazdušni most", iz 1944. godine, smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljski linija u istoriji ratova. Sa jačanjem savezničke bombarderske ofanzive protiv Osovine, sve veći broj vazduhoplovaca ostajao je iza neprijateljskih linija usled prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona.

Operacija Vazdušni most

Foto: Wikipedia/Ванилица

Tada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je veliki broj završio u Srbiji. Selo Pranjani je mesto gde je počelo spasavanje više od 520 savezničkih pilota u avgustu 1944. tako što je uz pomoć srpskog lokalnog stanovništva napravljena pista na koju su američki avioni mogli da slete i spasu pilote.

Na stotine meštana radilo je svakodnevno sa volovskim zapregama od proleća 1944. da bi izgradilo aerodrom na Galovića poljani, kod varoši Pranjani. Sve do evakuacije, meštani su krili tih 500 pilota, u ratnoj oskudici deleći sa njima poslednje zalogaje, i strepeći od odmazde Nemaca.

Operacija Vazdušni most

Foto: Wikipedia/Јавно власништво

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD, po povratku u otadžbinu, posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci. Američki piloti evakuisani su s privremenog aerodroma Galovića livade, pod Ravnom gorom, u više desetina noćnih i dnevnih letova transportnih aviona, koji su ih prebacili do baza u Italiji.

Misija "Halijard" ostvarena je u saradnji s pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su organizovali prihvat pilota i njihovo skrivanje od Nemaca.

Američki zvaničnici su poslednjih godina posećivali Pranjane i izražavali zahvalnost srpskim porodicima koje su spasle stotine američkih pilota, koje su u Drugom svetskom ratu oborile nacističke snage.

(Telegraf.rs/Novosti/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glup

    14. septembar 2019 | 23:32

    Lepo su nam se oduzili 1999 god i sad nam lepo vracaju gurajuci Kosovo od Srbije

  • ja

    14. septembar 2019 | 22:32

    Mi njih hlebom oni nas bombama i to s nemcima!

  • Лицемер

    14. septembar 2019 | 23:06

    Захвалили су нам се на пролеће савезничким бомбардовањем српских градова..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA