Srbi navalili na Grčku i u septembru: Haos i incidenti na graničnim prelazima (FOTO)

Na Evzoniju se formiraju kilometarski redovi, dolazi do svađa između nervoznih turista, a ozbiljnije incidente sprečavaju grčki policajci

  • 27
gužve na graničnim prelazima Foto: Telegraf

Navala na letovališta u Grčkoj potpuno neočekivano, dostigla je vrhunac u septembru o čemu svedoče nezapamćene gužve na graničnim prelazima. Haos se posebno stvara na Evzoniju gde se formiraju kilometarski redovi, dolazi do svađa između nervoznih turista, a ozbiljnije incidente sprečavaju grčki policajci. Već oko pet sati ujutro na ulazu u Grčku juče je stajalo tridesetak autobusa, dok su iz sata u sat pristizali automobili čiji vozači nisu krili nervozu što ne mogu brže da pređu granicu.

Prelazili su iz jednog u drugi red, uključivali sirene, ali su grčki policajci vraćali na početak sve one koji su hteli da u Grčku uđu prečicom. One koji su odahnuli kada im je Evzoni ostao iza lea, dočekalo je sledeće neprijatno iznenađenje, nova kolona koja se formirala na naplatnoj rampi nedavno postavljenoj tik iza granice.

gužve na graničnim prelazima Ulaz u Srbiju, Foto: Telegraf

Da će se ovaj trend nastaviti potvrđuje to što su rasprodati aranžmani za Grčku do kraja sezone, a sa teškom mukom se traže dodatni kapaciteti kako bi se zadovoljile potrebe svih onih koji žele da u septembru odu na letovanje.

Nišlijka Slavica Petrović pokušavala je skoro dve nedelje da sa ćerkom otputuje u Grčku, ali je na kraju morala da uplati Kušadasi.

gužve na graničnim prelazima Ulaz u Makedoniju, Foto: Telegraf

- Nisam birala ni mesto, a više ni cenu iako desetodnevni aranžman koji podrazumeva samo najam apartmana i autobuski prevoz u prvoj i drugoj nedelji septembra dostiže i 170 evra. Nigde nije bilo nijednog mesta, obećavali su da će navodno obezbediti još kapaciteta jer nisu računali na ovoliko interesovanje, ali ničeg nije bilo ni do kraja septembra. Već sam se uplašila da će mi odmor propasti, ali su mi ponudili Kušadasi, pa sam prvi put odlučila da letujem u Turskoj – objašnjava ova žena.

Po svemu sudeći, astronomske cene letovanja u Grčkoj mnoge su naterale da ga odlože za kraj sezone računajući na njihov pad, ali im se ova odluka obila o glavu jer su zbog velike tražnje, aranžmani poskupeli.

gužve na graničnim prelazima Evzoni, Foto: Telegraf

Nije mnogo lakše ni vratiti se u Srbiju, jer su ogromni redovi i na izlazu iz Grčke. I na Preševu se čeka duže od sat vremena iako je nedavno formiran integrisani granični prelaz koji je trebalo da omogući brže odvijanje saobraćaja na ovoj deonici.

Iako sada postoji samo jedan prelaz, jer makedonski i srpski policajac kontrolu pasoša obavljaju na istom mestu, gužve i na ulazu i na izlazu iz Srbije ne jenjavaju.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • НЕША-НБГД

    15. septembar 2019 | 19:18

    Боље три пута у Грчку него једном у Милогору!

  • Mićo

    15. septembar 2019 | 18:46

    Posle svi kukamo kako namJe lose,neki idu i tri puta na more!!!Mi Srbi volimo da zivimo lepo a to preko nemaaaaa😎

  • Ja ja

    15. septembar 2019 | 19:28

    Zasto ne napisete da je mnogo vreći problem ona integrisana granica između Srbije i Mekedonije? Tamo incidente niko i ne kontroliše, a ima ih jer su guzve nerealne. Granica se prelazi duplo duže nego pre integracije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA