Narod kaže da se na ovom mestu dešavaju čuda: 630 godina manastira Tumane, đerdapskog Ostroga

Procenjuje se da je na proslavo godišnjice bilo oko 15.000 vernika

  • 0

Manastir Tumane kraj Golupca, poznat i kao đerdapski Ostrog, obeležio je 630 godina svog postojanja ove nedelje. Tom prilikom služila sa sveta arhijerejska liturgija, osvećeni su novi konaci i održan je naučni skup. Procenjuje se da je na skupu bilo oko 15.000 vernika.

Liturgiju je u nedelju služio Njegovo Preosveštenstvo episkop braničevski gospodin Ignjatije, uz sasluženje episkopa mileševskog Atanasija i stobijskog Davida.

- Danas proslavljamo, na slavu Božiju, 630 godina manastira Tumana, koliko ova svetinja živi i poje u slavu Božiju. Hiljade ljudi sa svih strana pristiže da se pokloni moštima tumanskih čudotvoraca i da učestvuje u liturgijskom slavlju na ovom svetom mestu. Pre toga smo održali jedan bogoslovski skup upravo u znak zahvalnosti tim svetim monasima koji su održali pravoslavnu veru u srpskom narodu za vreme turske vlasti. Posebno sveti Zosim, koji se podvizavao i čije svete mošti počivaju ovde i koji je proslavljen kao veliki čudotvorac - rekao je arhimandrit Dimitrije, iguman manatira Tumane.

Manastir Tumane inače važi za mesto na kome se vernima dešavaju velika čudesa. Pre nekoliko dana u medijima je odjeknula vest o dečaku koga su lekari otpisali, a koji se probudio iz kome nakon što su se, kako tvrde, njegovi roditelji molili u ovom manastiru.

No tih čuda je zapravao mnogo, a otac Dimitrije o njima često piše na svom Fejsbuk profilu.

- Ž.S. iz Begaljice je u manastir Tumane krajem 2018. došao sa M.O. koja je obolela od akutne aneurizme. Posle pročitane molitve kod kivota Svetog Zosima otišla je na kontrolu gde je skener pokazao čiste krvne sudove na mestu gde je bila kompikacja - opasnosti više nema. Blagodareći Gospodu i Tumanskom iscelitlju došli su ponovo.

- Miroslav P. iz Leskovca godinama je trpeo strahovite bolove u levoj nozi u predelu pete i počeo da šepa. Čuvši za manastir Tumane, došao je 22. maja 2019. godine u manastir na molitvu. Vrativši se uveče kući, pomazao je nogu sa uljem iz kandila Sv. Zosima i Sv. Jakova. Ujutru nije osetio nikakav bol i hodao je bez ikakvih problema. Došao je ponovo u manastir da zablagodari Tumanskom Čudotvorcu.

Skriven u gustim šumama nadomak Golupca, manastir Tumane broji punih šest vekova neprekidnog postojanja. Vreme nastanka, ličnost ktitora i život srednjovekovne svetinje ostali su tajna za istorijsko pamćenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA