≫ 

Hrvati istraživali slučajeve nestalih beba u Srbiji: "Naše saučešće, vaš drugi blizanac je umro"

Prema navodima hrvatske TV RTL, majke su uglavnom porađane za vikend, ne bi mogle da vide telo deteta, a iz porodilišta bi izlazile bez ikakvog dokumenta

  • 11

Afera "Nestale bebe" decenijama potresa Srbiju i roditelje koji godinama nakon što su im lekari saopštili da njihovo dete nije živo, veruju da im je ono ukradeno.

I dan-danas se veliki broj majki i očeva u našoj zemlji bori da pronađe svoje dete, a o tome šta se dešavalo u porodilištima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji 70-ih i 80-ih godina istraživali su i novinari hrvatske televizije RTL.

Kako navode, ono što je bilo karakteristično za sve te sumnjive slučajeve je to što lekari roditeljima nikada ne bi dali da vide bebino telo kada bi to zatražili.

Roditelji nikad nisu dobili dokaze da su njihova deca umrla, ali su zato pronašli mnoge dokaze koji učvršćuju sumnju da su bebe sistemski otimane i prodavane. Institucije svih ovih godina nisu uradile gotovo ništa, navode oni.

- U ranim jutarnjim satima sam se probudila u šok sobi, ne znajući što se dogodilo i kraj mene je bila doktorka koja me je dovela iz doma zdravlja. Kada sam je pitala šta je sa mojim detetom, rekla mi je da je dete rođeno mrtvo. Posumnjala sam da se nešto čudno dogodilo - ispričala je Mirjana Novokmet iz Beograda za RTL.

Mirjana Novokmet, Nestale bebe Mirjana Novokmet, Printskrin: Youtube/N1

U Srbiji više od 1300 majki zvanično traži istinu o svojoj navodno mrtvoj deci, neke od njih i pune 4 decenije. Pretpostavlja se da je reč o otprilike 6.000 slučajeva. Porodice sumnjaju da su novorođenčad prodata na usvajanje. Mirjana Novokmet rodila je 27. janurara 1979. u 22 sata i 20 minuta.

- Te noći je moj suprug bio u bolnici i čekao ishod porođaja. Odmah se popeo gore, otišao kod doktora koji me je operisao i tražio da vidi dete, da ga sahrani, ali mu je doktor na vrlo grub način rekao da je to briga bolnice i da ne može da vidi bebu - rekla je Mirjana.

Rada Pantelić iz Kosovske Mitrovice rodila je prevemeno blizance, dva dečaka, 1983. godine u Kosovskoj Mitrovici.

- Tog dečaka kojeg danas tražim babica nije htela da mi pokaže. Rekla je: "Ne, ne, isti je kao ovaj, mora u inkubator" i na tome se završilo - navela je Rada za RTL čije je istraživanje pokazalo da nijedna od majki nije imala prilike da vidi svoju novorođenčad nakon što su navodno umrla, kao i da su se svi porođaji događali u petak uveče i za vikend, a da su žene bile mlade i zdrave.

Rada Pantelić, Nestale bebe Rada Pantelić, Printskrin: Youtube/B92

Dalje navode da majke nakon izlaska iz bolnice nisu dobile nijedan dokument. Kao da nikada nisu rodile.

Iako je Vlada Srbije osnovala komisiju koja bavi time, rezultat je, saopštava RTL, izostao.

- Predsednica Komisije, zamenica republičkog javnog tužitelja koja je u telefonskom razgovoru sa mnom nekoliko puta rekla da istrage neće biti zato što nema zakona koji bi omogućio da se bave istragama - rekla je Mirjana.

ISTRAŽUJU SAME

Ženama koje sumnjaju da su im deca ukradena ne preostaje ništa drugo nego da već 17 godina istražuju same. Pomažu im supružnici, deca... Upornim istraživanjem otkrile su mnoge nelogičnosti, posebno u porodilištu u Višegradskoj u Beogradu.

- Obdukcija je napravljena iste noći kada sam se porodila. Nije mogla da bude napravljena za jednu noć, a kada smo pitali glavnu sestru Višegradske kada se rade obdukcije, rekla je: samo pre podne jer ništa nije hitno da bi se radilo popodne ili noću - navela je Mirjana.

Nisu nelogičnosti pronašle samo u bolnicama nego i u matičnim službama. Tamo postoje dve knjige upisa. Jedan primerak čuva se u MUP-u. Niko od roditelja nije dobio originalni izvod, već uvek kopiju.

Prema tvrdnji svih bolnica ispada da niko od ovih roditelja nije hteo da dođe po dete pa su ona pokopana na Topčiderskom i drugim grobljima. Uporne majke i tu su ih uhvatile u laži.

- Ovo je jedan telegram kakve smo mi svi dobijali, a koji nije istinit. Njihova priča je da su roditelji bili u obavezama i nisu mogli da dođu da identifikuju i preuzmu dete i da im je dato pravo da ga preuzmu. Ovde lepo piše: "Naše saučešće, vaš drugi blizanac je umro. Sahranu obavlja Zavod" - navela je Rada.

- Kada odete u pogrebno preduzeće i tražite podatke o svom detetu, dobijate odgovor da vaše dete nikada nije stiglo ni u kapelu, ni na groblje, ni da je sahranjeno - objasnila je Mirjana.

RTL navodi da se cela ova monstruozna priča odigravala u desetak bolnica u Srbiji, te da su se neki lekari i sestre spominjali u stotinama slučajeva.

Razgovarali su sa jednom glavnom sestrom koja je danas u penziji i koja nije želela pred kamere.

- Mogu životom da garantujem da to nije moglo da se dogodi u mojoj ustanovi, a da se to ne sazna - kazala je medicinska sestra.

Za druge ustanove nije želela "garantovati životom".

- Samo sam čula da su u Višegradskoj prodavali papire za umrlu decu - rekla je.

(Telegraf.rs/RTL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja 63

    20. septembar 2019 | 11:49

    Zar zaista mislite da u CRO toga nije bilo? Ja sam se poradjala tamo 1985 i 1989, oba puta me suprug vozio 100 km dalje od bolnice gde sam teritorijalno pripadala jer je u ovoj bolnici radila njegova sestra (u boksu kod beba) da cuva bebu da je ne zamene ili da se nesto ne desi! I tada je bilo raznih prica u Lijepoj vasoj!

  • Sneza

    20. septembar 2019 | 11:12

    Sta reci od tuge i boli ? Zamolila bih RTL da siri ovu pricu o desavanju u Srbiji, neka ceo svet sto pre sazna o srpskim otimacima i prodavcima nasih beba. U Srbiji ,sto se tice ove teme, jedino verujem da ce Mila Aleckovic uspeti da svima pomogne, jer je potkovana obrazovanjem, iskrenoscu...a i sama je ukljucena u ove tragedije.

  • Wien

    20. septembar 2019 | 14:42

    Da li se istrazuje nestanak pola miliona Srba iz danasnje Cro...???...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA