≫ 

Selo Jakalj je na raskrsnici puteva, a na svoj put čeka još od 1945. godine

Najteže je ipak leti i u sušnom periodu, kada se guše u oblacima prašine koja ostaje iza svakog vozila

  • 0
Jakalj Printskrin: RTS

Selo Jakalj nalazi se na raskrsnici puteva koji vode ka Кosjeriću, Užicu i Bajinoj Bašti ali im upravo to pravi velike probleme. Кroz selo prolazi oko pet kilometara makadamskog, državnog puta drugog A reda. Da dobiju obećani bolji put čekaju još od 1945.

Tako blizu, a tako daleko, nevolja je s kojom se decenijama i leti i zimi nose u Jaklju, selu voćara i stočara u kome, za razliku od mnogo brdskih sela, još uvek ima dece i mladih. Najteže je ipak leti i u sušnom periodu, kada se guše u oblacima prašine koja ostaje iza svakog vozila.

Mi smo blizu kilometarski ali smo uopšte daleko i svi nas poznaju kad siđemo u grad, poznaju auto, zna se odakle smo došli", kaže Milorad Martić iz Jaklja.

- Meni je kuća blizu puta, celo leto deca ne mogu da se igraju - kaže Milovan Кatić iz Jaklja.

BULJANE - Deo puta kroz selo je asfaltiran, a Borivoje finansira nastavak Dragoslav Tomić iz Jaklja kaže da sve propade oko puta i malina i voće i sve i podavi narod. Foto: Telegraf

Dragoslav Tomić iz Jaklja kaže da sve propade oko puta,, i malina i voće i sve i podavi narod.

Povremeno, kažu, dolaze geometri koji iznova razmeravaju budući put. I ako građevinskih mašina nema, teški kamioni ih ne zaobilaze. Dobili su tako međunarodni makadam posred sela, jer je kamiondžijama put kroz Jakalj kraći pedesetak kilometara.

- Najmanje prođe danas dvadeset kamiona. Imaju kamioni što idu za Miliće, vuču rudu za cementaru u Кosjeriću - kaže Dragutin Nikolić iz Jaklja.

U "Putevima Srbije" u čiju nadležnost spada i njihov državni put drugog A reda, kažu da to ove godine neće biti.

- Od 1945. sve su zborovi bili ovde i na tom zboru prva tačka dnevnog reda bila je put Кostojevići-Varda i nikada do sada, do 2019. nije se završilo - kaže Dragoslav Tomić.

Jakljani se i dalje nadaju da će jednog dana i do njih stići asfalt koji je došao s obe strane sela, osim njihovih 5 kilometara u sredini. A do tada će im, uz kamione, redovno stizati i turisti,najčeše stranci i to greškom navigacije koja bira najkraći put.

Video: Sećanja Milivoja Hinića na Mali Borak, selo kojeg nema: Sanjam ga i pišem o njemu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA