≫ 

Svakog meseca Srbiju napusti više od 4.000 ljudi. Njih 75 odsto ne planira da se ikad više vrati

Odlazi nam radna snaga, pamet i mladost

  • 43

Srbiju mesečno napusti 4.250, a godišnje oko 51.000 ljudi, podatak je Evropskog statističkog zavoda.

Za isto vreme sa područja Zapadnog Balkana otišlo je 228.000 mladih, što je oko 20 odsto radne snage, pišu Novosti. Zvanični podaci naše države, međutim, govore da je od 2002. do 2011. u inostranstvo otišlo 150.000 građana Srbije.

Istraživanje koje je sproveo kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku, Slavice Đukić Dejanović, pokazalo je da tri četvrtine njih ne planiraju da se vrate.

- Popis stanovništva koji će biti sproveden 2021. daće preciznije podatke o odlivu mozgova, ali ne mislim da će oni biti bolji od prethodnih - kaže ministarka.

Iskustva država iz našeg okruzenja koje su postale deo EU, pokazuju da je odliv radno sposobnog stanovnistva poslednih godina veoma veliki. Prema mišljenju MMF, smanjivanje radne snage može da bude sprečeno samo na dva načina - unapređenjem prava radnika i povećanjem zarada.

Ministarka Đukić Dejanović smatra da bi trebalo bi razmišljati o onim mladim ljudima koji ne planiraju da se vrate u Srbiju, a čija znanja, iskustva, veštine, kontakti i finansijska sredstva mogu biti i razvojni potencijal Srbije.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    10. oktobar 2019 | 17:43

    Kako i ne bi kad nakon studija mogu samo da rade fizicke poslove, posto su sva bolja mesta rezervisana za one sa vezom, pa makar imali i samo srednju skolu. Plus male plate.

  • Podrska

    10. oktobar 2019 | 15:42

    Pametni. Treba ih slediti. Moje misljenje. Ovde ne mozes da opstanes sa placanjima, kamatama za kredit, kamatama za neplacenu vodu, infostan,.. niko te ne pita imas li nego daj i ono sto nemas.

  • Oooooo

    10. oktobar 2019 | 15:59

    Neka je Bog u pomoci onima koji odlaze a i onima koji ostaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA