Slučaj "stub srama" iz pirotske škole 3 godine kasnije dobio užasan epilog

Psiholog u pirotskoj školi "Mladost" Jelena Jocić tvrdi da joj od prvog dana školske godine nije produžen ugovor o radu jer je štitila romsku učenicu koja je po naredbi nastavnice morala da se drži za "stub srama"

  • 4
Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost", Pirot

Printskrin:Yputube/ ШОСО Младост

Psiholog u pirotskoj školi "Mladost" Jelena Jocić tvrdi da joj od prvog dana školske godine nije produžen ugovor o radu jer je štitila romsku učenicu koja je po naredbi nastavnice morala da se drži za "stub srama", što je poverenica ocenila kao diskriminaciju. Direktorka ne želi da govori, a načelnik Školske uprave za psihologa ima sve pohvale, ali kaže da direktorka ima autonomiju i Jocićevu upućuje na pokretanje upravnog spora.

Nekoliko dana pred početak školske godine, 30. avgusta, 14 radnika Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" koji su bili zaposleni na određeno vreme, potpisali su dokument o prestanku ugovora, ali su se svi nadali da će, kao i svake godine, biti produženi. I jesu za njih 13, ali samo ne i za Jelenu Jocić, školskog psihologa, pišu Južne vesti.

- Direktorka škole Vesna Todorović je rekla da ugovori mogu da budu produženi i prvog dana školske godine. Kada sam došla na posao 2. septembra, dočekala me je na vratima rečima "Jelena, ti više ne radiš ovde, napusti školu, uzmi svoje stvari i ostavi ključeve" - priča Jocićeva.

Uznemirena je otišla u svoju kancelariju kako bi počela da sakuplja svoje stvari, ali je tu dočekala još jedna neprijatnost - na vrata su zakucali policajci koji su rekli da imaju dojavu da ne želi da napusti školu.

- Kad se i ne produžava ugovor, ljudski je da se na vreme obavesti, da mogu da tražim novi posao. Ovo je početak školske godine, nema načina da nađem posao u drugoj školi. Sve je bilo smišljeno, perfidno i bezobrazno - smatra psiholog Jelena Jocić.

Jelena Jocić

Jelena Jocić, Printskrin: Youtube/ ШОСО Младост

Sve je počelo 2016. godine

 

A sve je počelo, tvrdi, još 2016. godine kada je 2 učenice ove škole nastavnica kaznila tako što su za vreme odmora, dok su druga deca užinala u dvorištu, morale da se drže za betonske stubove u holu škole, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

- Od momenta kada sam rekla da je bilo nasilja, direktorka je tražila način da me izbaci sa posla. Prvi način je bio da mi nezakonito promeni ugovor o radu u sred školske godine. Žalila sam se Ministarstvu i vraćen mi je stari ugovor - objašnjava ona.

Nakon toga, kaže, krenule su i druge muke, poput uskraćivanja informacija, pristupa službenom mejlu ili nedozvoljavanja da radi svoj posao.

- Stala sam na stranu istine i doživela pravu odmazdu. Da sam poput nje zataškavala stvari i iznosila neistinu - bila bih dobra i ostala bih na poslu. Nastavnice koje su učestvovale u kažnjavanju učenica su nagrađene, napredovale su, a ja sam dobila otkaz - kaže Jocićeva.

Sa 15 godina rada u prosveti, od toga 4 godine u školi "Mladost", Jelena Jocić našla se na tržištu rada, ali kaže da ne može da nađe posao, jer je počela školska godina i svi nastavnici su raspoređeni.

Direktorka nema

 

Zašto nije produžila ugovor Jocićevoj, umesto koje je zaposlila psihologa koji nije tehnološki višak i koji nema iskustva, novinar Južnih vesti nije mogao da sazna od direktorke Vesne Todorović, jer nije želela da odgovori.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje

Škola "Mladost", Printskrin:Yputube/ ШОСО Младост

Načelnik Školske uprave Niš zadužene i za Pirotski okrug Dragan Gejo kaže da je upoznat sa slučajem, a za psihologa Jelenu Jocić ima samo reči hvale.

- Jelena je puna energije, nemam nikakve zamerke na njen rad, ali očigledno da direktorka ima. Jelena može da pokrene Upravni spor i da tu zatraži pravdu - kaže Gejo.

On ističe da direktori škole po Zakonu o školstvu imaju autonomiju u biranju saradnika.

Direktorka ima zakonsko pravo

 

- Svake godine sa ljudima koje rade u školi direktor potpisuje ugovore. Ona ima ovlašćenja da svake godine izabere saradnika koji radi na određeno vreme. Ima potpuno zakonsko pravo na to - kaže načelnik.

On je upoznat sa dešavanjima od 2016. godine kada je, kako kaže, bilo takozvanog nasilja nad učenicom u školi, ali ne zna da li je to razlog da ugovor ne bude produžen.

Podsetimo, 10-godišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" bila je kažnjena u školi tako što je zajedno sa vršnjakinjom morala da se u školskom holu rukama drži za stub, a škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnost, u tom slučaju počinila diskriminaciju dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    11. oktobar 2019 | 06:37

    Dosta bre vise sa preteranom zastitom Roma, pa k'o beli medvedi su zasticeni. Cim se rode, odmah socijala, ne placaju nista, ne rade,najgore je u Srbiji-Srbima...!!!

  • Krlja

    11. oktobar 2019 | 08:15

    Dodji na Ledine tu bi radila bez problema ima 10 % bele dece ostalih 90% je ugrozenih...

  • Bojan

    11. oktobar 2019 | 23:24

    Jelena je pravedna, poštena, obrazovana, inteligentna i visoko moralna osoba. Ljudskost je svesno stavila isped svoje egzistencije i zaštitila je dete kome je to bilo potrebno. Zloba, pakost, zavist i osvetoljubivost su osobine koje su u trendu i koje krase većinu rukovodioca javnih ustanova čiji je jedini kvalitet partijska knjižica vladajuće partije. Imao sam čast da sa njom budem u istom odeljenju u osnovnoj školi i drago mi je da je ostala dosledna sebi i pravim vrednostima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA