≫ 

Da li će uvesti sistem "Amber alert" u Srbiji zbog bržeg pronalaženja dece?

Ministar Đorđević i Igor Jurić razgovartali su o uvođenju sistema koji bi omogućio brže i lakše pronalaženje nestale dece

  • 1
Nestali, nestala deca, ilustracija nestalih ljudi dece Foto-ilustracija: Shutterstock, Telegraf

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević sastao se sa osnivačem Fondacije "Tijana Jurić" Igorom Jurićem, kako bi razgovarali o pružanju podrške Ministarstva za uvođenje sistema "Amber alert" koji bi omogućio brže i lakše pronalaženje nestale dece.

Ðorđević je rekao da podržava svaki vid zaštite dece od bilo kog oblika nasilja i da resorno Ministarstvo već učestvuje u mnogim projektima koji su u vezi sa ovom temom. Kako je istakao, lično će se angažovati da u konsultaciji sa drugim ministarstvima omogući podršku i za uvođenje ovog novog sistema.

- Zaštita prava dece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja jedan je od prioriteta rada Vlade Republike Srbije. Sva deca u Republici Srbiji moraju da odrastaju u bezbednom okruženju i da im se omogući ostvarivanje svih njihovih prava. Ministarstvo je takođe pripremilo i Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta - dečijeg ombudsmana, čije se usvajanje očekuje na jesenjem skupštinskom zasedanju - rekao je Ðorđević.

On je dodao da veruje da će ovaj zakon doprineti boljem ostvarivanju dečijih prava i njihove zaštite od nasilja, koje kao država želimo da iskorenimo u našem društvu.

Zoran Djordjevic, Igor Juric Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da je za uvođenje ovog sistema neophodna podrška svih značajnih institucija u našoj zemlji i istakao da veruje da ona neće izostati ni kada je u pitanju ministar Ðorđević, odnosno Ministarstvo kojim rukovodi.

Zoran Djordjevic, Igor Juric Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Ključna uloga u uvođenju ovog novog sistema upravo je u nadležnim institucijama. Zaista nam znači njihova podrška, pogotovo u slučajevima uspešnog pronalaska dece. Verujem da će ovaj sistem brzo zaživeti u našoj zemlji i da će se time u velikom broju smanjiti tragični slučajevi nestale dece - istakao je Jurić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Video: Da li biste pristali da vas ovaj zvuk probudi u 3 ujutru kada je dete u Srbiji nestalo?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA