≫ 

Deka Đorđe je 3 meseca dokazivao da je živ. Sada sud ponovo mora da ustanovi čijom greškom je "umro"

Đorđe Milošević (80) proglašen je mrtvim prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine, a to je saznao kada je hteo da registruje auto

  • 9

U Osnovnom sudu u Novom Sadu ponovo će se utvrđivati kako je došlo do greške da Novosađanina Đorđa Miloševića (80), Klinički centar Vojvodine (KCV), 19. januara 2018. proglasi mrtvim, jer je Apelacioni sud u Novom Sadu u celosti ukinuo prvostepenu presudu i naložio da se suđenje ponovi.

Takva odluka doneta je jer je, kako su obrazložili, pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Zbog toga se slučaj vraća na ponovno suđenje, a glavna rasprava je zakazana za 1. novembar, prenose "Novosti".

Prvostepenom presudom, sud je obavezao Klinički centar Vojvodine da penzioneru, umesto pola miliona dinara, koliko je on tražio na ime povrede ugleda i časti, isplati 300.000 dinara, i da snosi troškove sudskog postupka. Zdravstvena ustanova se, međutim, žalila na tu odluku, a Apelacioni sud je ukinuo presudu.

Da se administrativnom greškom više ne vodi među živima, vremešni penzioner je saznao tek nekoliko meseci kasnije, kada je želeo da registruje automobil i za taj posao angažavao agenciju.

Ostao bez penzije i lekara

 

Kada je počeo da istražuje o čemu je reč, u matičarskoj službi je saznao da je u knjigu umrlih upisan na osnovu potvrde o smrti iz KCV. Zbog toga je ostao bez važećih dokumenata, nije primao penziju, niti je mogao da ide kod lekara po lekove, a srčani je bolesnik sa tri bajpasa i ima dijabetes. Za dokazivanje da je živ, trebalo mu je 3 meseca.

Pravni zastupnik KCV je izjavio da je potvrda o smrti Đorđa Miloševića izdata na osnovu informacije iz Centra za socijalni rad.

Povodom ovog slučaja, KCV je posle objavljivanja u medijima, avgusta 2018. godine saopštio da je u januaru te godine u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovan pacijent istog pola, imena i prezimena, a bez dokumenata na osnovu kojih bi se utvrdio njegov identitet.

Od nadležnih organa su, kako su izjavili, dobili podatke da je reč o Đorđu Miloševiću sa identifikacionim podacima o toj osobi (JMBG i adresa stanovanja).

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zak

    13. oktobar 2019 | 08:24

    Nasa administracija je nula, neshvatljivo koje propuste ima.

  • Veljko

    13. oktobar 2019 | 08:25

    I moja baba bila proglasena da je mrtva samo da bi joj ukinuli penziju i pomoc za tudju negu .ovo je srbija brajko moj tacno se zna ko sta radi ali dokle ce da tako radi?

  • Tiši

    13. oktobar 2019 | 11:02

    Ja bih na njegovom mestu ulazio u prodavnice i nosio sve sta mi se svidja. Tv, hleb, hranu sve sve sve. Ako nisi ziv ne mogu ni da ti sude. Pa neka se drzava bakce da li sam ziv ili ne. Deda uzivaj mozes da koknes negog ne mogu da te osude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA