≫ 

Da li su mladima u Srbiji idoli starlete i kvazi uzori i šta je zaista važno "lajk" generaciji?

Istraživanje je pokazalo da im starlete ipak nisu uzori

  • 1

Većina mladih u Srbiji ne misli da je novac merilo uspeha i više ceni ugled i čast od materijalnog statusa. Čak 93 odsto je zadovoljno svojim izgledom i ne žudi za estetskim korekcijama. To su samo neki od rezultata istraživanja o generaciji rođenoj između 2000. i 2013. koje su radili IPSOS Stratedžik marketing i Dajrekt medija.

Direktor istraživanja u IPSOS Stratedžik marketinga Dejan Radosavljević kaže za magazin Radio Beograda da se ne može generalizovati cela jedna generacija, ali da se mogu uzdrmati neke rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima.

- To je posebno važno ako se ima u vidu da se mladima često zamera da su im uzori starlete i kvazi idoli, da im je jedino važno da imaju skupu garderobu i dobre mobilne telefone - navodi Radosavljević.

Prema njegovim rečima, još jedan zanimljiv podatak iz istraživanja je da gotovo 48 odsto pripadnika takozvane "lajk" generacije idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, zatim u svom neposrednom okruženju.

Od istorijskih ličnosti, najviše njih navodi Nikolu Teslu kao uzora, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Praseta, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović i Arijanu Grande.

Većina ispitanika za ponovno uvođenje vojnog roka

Šezdeset i jedan odsto ispitanika podržava ideju ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a više od dve trećine anketiranih mladića ove uzrasne dobi iskazalo je spremnost da se odazove potencijalnoj vojnoj obavezi.

- Ono po čemu se ova generacija razlikuje od prethodnih jeste da je veoma zainteresovana za nove tehnologije, da ih dobro poznaje i da ozbiljno učestvuje u kreiranju njihovog sadržaja. Takođe je spremna da svakodnevno uči i da u budućnosti menja profesiju i radna mesta - ukazuje Radosavljević.

Za njih su društvene mreže i onlajn zajednica svojevrstan prozor u svet u kome se odlično snalaze.

"Interesovanja mladih su čudna starijim generacijama, isto onoliko koliko su prethodnim bili oni čudni i morali bi da pokažemo mnogo više razumevanja za njihove potrebe ukoliko želimo da imamo bolju komunikaciju", smatra Radosavljević.

Istraživanje o "lajk" generaciji je sprovedeno tokom 2019. godine na uzorku od 1.200 ispitanika.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA