≫ 

"Sa Zelenskim moram da pronađem način za prestanak sukoba": Putin najavio mogućnost lakšeg dobijanja ruskog državljanstva za Ukrajince

U Kini se održava forum "Pojas i put"

  • 8

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na forumu "Pojas i put" u Pekingu kako razmatra mogućnost stupanja na snagu lakše procedure sticanja ruskog državljanstva za sve državljane Ukrajine, kao i da će zajedno s novoizabranim predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim morati da pronađe način za zaustavljanje sukoba.

Putin je ocenio da je narod Ukrajine umoran od rata, i dodao kako bi želeo da zna stav Zelenskog o sukobu u istočnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Kako agencija podseća, Putin je već potpisao dekret o ubrzanju rešavanja zahteva za rusko državljanstvo Ukrajinaca iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

U dekretu objavljenom na sajtu Kremlja navedeno je da će se ljudima koji žive u delovima Ukrajine u Donjeckom i Luganskom regionu razmatrati zahtevi za manje od tri meseca.

Foto: Tanjug/AP

Putin je izjavio da je neprihvatljivo da stanovnici ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk nemaju prava, ali i dodao da Moskva ne želi da stvara probleme novom ukrajinskom rukovodstvu.

MOGUĆE SPAJANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA I PUTA SVILE

Takođe, ruski predsednik je rekao kako Moskva razmatra mogućnost povezivanja Severnog morskog puta s kineskim Putem svile,

- Veliku pažnju posvećujemo razvoju Severnog morskog puta. Razmatramo mogućnost njegovog spajanja sa morskim Putem svile, čime će se stvoriti globalna i konkurentna ruta koja povezuje severoistočnu, istočnu i jugoistoičnu Aziju sa Evropom - rekao je Putin, prenosi TAS S.

Prema rečima predsednika Rusije, projekat ove veličine zahteva blisku saradnju evroazijskih zemalja po pitanju povećanja prometa, izgradnje lučnih terminala i logističkih centara.

- Pozivamo sve prisutne države da se pridruže projektu - poručio je Putin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA