≫ 

Putin 3 dana posle nesreće priznao: Podmornica na kojoj su poginuli mornari bila je nuklearna

14 mornara, među kojima su i visoki oficiri, umrlo je zbog udisanja toksičnih materija koji su se razvili zbog požara

  • 0
Podmornica, Rusija, požar Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin tek je danas priznao prvi put da je vojna podmornica koju je pre tri dana zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar odbrane odmah naglasio da je njen nuklearni reaktor sačuvan.

Ruski zvaničnici suočavaju se s optužbama da pokušavaju zataškati pojedinosti nesreće u kojoj je poginulo 14 mornara dok su, po pojašnjenju ruske vojske, bili u izviđanju morskog dna u blizini Arktika.

Ministarstvo odbrane je objavilo da se incident dogodio u ponedeljak, ali o njemu nije službeno izvestilo sve do kasnih sati u utorak, a sve do četvrtka nije se znalo da li je plovilo imalo nuklearni reaktor, uprkos velikom interesu za to pitanje u susednoj Norveškoj.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrom odbrane Sergejom Šojguom otkrio činjenicu da je podmornica imala nuklearni pogon, pitajući za njeno stanje nakon požara.

Šojgu i Putin Foto: Tanjug/AP

OTKRILI DETALJE

- Nuklearni reaktor na plovilu je kompletno izolovan i nema posade. Posada je preduzela sve potrebne mere kako bi zaštitila reaktor koji je potpuno u ispravnom stanju - rekao je Šojgu Putinu, po transkriptu s njegovog sastanka s Putinom u Kremlju.

Budući da do danas nije bilo reči o tome da li je podmornica imala nuklearni pogon, neki ruski mediji kritikovali su nedostatak transparentnosti i povukli vezu s manjkom službenih informacija tokom eksplozije sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilju 1986.

Šojgu je takođe rekao da je nađen glavni uzrok nesreće. "Radi se o požaru u mašinskom pogonu koji se potom proširio."

Ranije je objavljeno da je 14 mornara, među kojima su i visoki oficiri, umrlo zbog udisanja toksičnih materija koji su se razvili zbog požara.

Takođe je rečeno da se nesreća dogodila u ruskim teritorijalnim vodama na plovilu opisanom kao podmornica za istraživanje morskog dna, s bazom u vojnoj luci u Severomorsku.

VIDEO: Ovo je jedna od novijih podmornica ruske mornarice

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA