≫ 

3 sestre izbole nasmrt oca koji ih je godinama zlostavljao: Podignuta optužnica, preti im 20 godina

Suđenje sestrama Kačaturijan dobilo je široku pokrivenost od ruskih federalnih kanala, nezavisnih i globalnih medija, i podstaklo je diskusiju o pristupu društva porodičnom nasilju nakon uvođenja zakona 2017. kojim se dekriminalizuje većina oblika nasilja

  • 6

Sudija u Moskvi proširio je pretresna ograničenja za tri sestre koje su priznale ubistvo svog oca nakon višegodišnjeg nasilja u porodici, u slučaju koji je podstakao raskol u ruskom društvu zbog kontroverznog zakona koji znatno ublažava kažnjavanje zlostavljača u porodici.

Sestre Kačaturijan - Kristina (19), Angelina (18) i Marija (17) nalaze se u ograničenom kućnom pritvoru i podvrgnute raznim restrikcijama od kada je njihov otac Mihail umro u julu 2018. godine.

Njima preti do 20 godina zatvora zbog ubistva s predumišljajem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Russia Domestic Violence Najstarija ćerka Kristina (desno) sa majkom Foto: Tanjug/AP

Istraga koju je tužilaštvo vodilo završena je ranije ovog meseca, a službena optužnica protiv ćerki je podignuta 14. juna.

Dokument, čija je skraćena verzija objavljena na Fejsbuk stranici Angelininog advokata Alekseja Paršina, navodi da su žene redovno bile izložene seksualnom zlostavljanju i ponižavanju od strane svog oca.

Paršin je napisao da je na dan ubistva Mihail Kačaturijan u više navrata ponižavao svoje ćerke, dok je u jednom trenutku najstarija ćerka Kristina izgubila svest nakon što joj je isprskao biber sprej u lice.

On i drugi advokati koji zastupaju sestre Kačaturijan su se obratili šefu ruskog Istražnog komiteta Aleksandru Bastrikinu u pokušaju da poništi optužnicu u korist one koja odražava odbrambeni karakter ženskih akcija.

- Optužnica je, blago rečeno, čudna. Slučaj tužilaštva je pun pretpostavki, izmišljotina i nedoslednosti - napisao je advokat Paršin na Fejsbuku.

Russia Domestic Violence Srednja ćerka Angelina Foto: Tanjug/AP

Suđenje sestrama Kačaturijan dobilo je široku pokrivenost od ruskih federalnih kanala, nezavisnih i globalnih medija, i podstaklo je diskusiju o pristupu društva porodičnom nasilju nakon uvođenja zakona 2017. kojim se dekriminalizuje većina oblika nasilja.

Oko 350 ljudi se 19. juna okupilo ispred sedišta Istražnog komiteta u Moskvi, čekajući u redu da odbrane sestre.

- Neophodna samoodbrana ne može biti zločin - pisalo je na jednom plakatu.

Na drugom je pisalo kako je "otac fizički, emocionalno i seksualno zlostavljao svoje ćerke čitav život".

- Zato što su se spasile, suočavaju se sa 20 godina zatvora. Nema više krivice kod žrtve - pisalo je na drugom.

Russia Domestic Violence Najmlađa ćerka Marija Foto: Tanjug/AP

Prema prvim izveštajima, zločin je krenuo spontano jer je otac napao Kristinu, posle čega je ona zgrabila nož. Ipak, mediji navode da je Kačaturijan spavao kada mu je jedna od devojaka zabola nož u grlo, a zatim su joj se pridružile druge dve i napale ga nožem i čekićem. Broj uboda varira od 36 do 45, a imao je rane po vratu, oko srca i po stomaku.

Iako je Sud odbacio tvrdnje da su zločin počinile jer nisu više mogle da trpe zlostavljanje, postoje svedočenja komšija i prijatelja koji ipak idu tome u prilog.

Oni tvrde da Kačaturijan ćerkama nije dozvoljavao da izlaze napolje, čak ni u školu, te da se ponašao kao pravi tiranin. Navodno im je pretio pištoljem i redovno ih je tukao, a zabranjivao im je izlaske i druženje sa prijateljima. Čak je i majka devojaka pobegla od njega zbog maltretiranja.

- Uvek ih je tukao. Jednom ih je odveo u šumu i pretio da će ih ubiti. Majka je pobegla, a on je ćerkama zabranio svaku komunikaciju s njom. Kačaturijan je bio povezan sa podzemljem, bio je poput mafijaškog bosa - rekla je jedna porodična prijateljica.

Za Kačaturijana se zna da je bio blizak sa kriminalnim podzemljem, a tokom pretresa njegovog stana i "audija Q7" pronađen je arsenal oružja i dva kilograma heroina.

Kako se navodi, konzumirao je drogu, a sa svojim ćerkama organizovao je niz skandaloznih aktivnosti. Zna se da nigde nije radio, ali i da je porodica veoma dobro živela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexus

    5. jul 2019 | 12:11

    Ja bi ih oženio. Veoma lepe devojke, a vidi se u njihovom pogledu da su bile zlostavljane.

  • Dr.

    5. jul 2019 | 13:04

    Ako je sve to tačno kao što ste napisali onda mi uopšte nije žao što su to uradile, naprotiv ! Samo mi je krivo što nisu pre ! Jedna budala manje !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA