≫ 

Džordža Klunija, Slobodana Miloševića i Džulijana Asanža veže jedna žena: Evo ko je moćna Amal

Zatupala je Juliju Timošenko, grčku vladu, ali je u svetu poznata kao "žena Džordža Klunija"

  • 2

Amal Kluni biće deo advokatskog tima koji će na sudu braniti filipinsku novinarku Mariju Resu. Ova novinarka duži niz godina vodi "rat" protiv filipinskog predsednika Rodriga Dutertea i u svojim tekstovima otkriva detalje iz Duterteove borbe protiv trgovine drogom. Za Amal Kluni ovo će biti samo jedan u nizu slučajeva u kojima se ova međunarodna advokatica za ljudska prava bori za pravdu. Ipak, iako ima zavidnu karijeru, Amal Kluni danas vrlo često i skoro isključivo povezuju sa njenim suprugom, holivudskim glumcem Džordžom Klunijem.

Za Amal Kluni, tada devojčakog prezimena Alamudin, ceo svet je čuo kada je počela da se zabavlja sa poznatim glumcem. Verili su se 2014, a iste godine su se i venčali u Veneciji.

Iako se tada znalo da je Amal poznata u svetu prava i da iza sebe ima bogat spisak slučajeva, ona se danas gotovo uvek u medijskim naslovima kako kod nas, tako i u regionu, nađe kao "nečija supruga". Da li je u pitanju njena odevna kombinacije ili prvi izlazak u javnost sa dvogodišnjim blizancima, rad Amal Kluni ostaje u senci "džet-seta".

Džordž Kluni, Amal Kluni, George Clooney, left,  Amal Clooney Foto: AP/Tanjug

Vest o tome da će Amal da predovdi pravni tim koji će zastupati Mariju Resu oduševila je mnoge jer se Klunijeva i ranije pokazala kao vrhunski branilac prava novinara. Mariju Resu filipinske vlasti hapsile su više puta pod različim optužbama, a sve sa ciljem da je "ućutkaju".

- Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva kako bismo opravdali njena prava i branili slobodu štampe i vladavinu prava na Filipinima - rekla je Amal Kluni u saopštenju javnosti.

Pre ovog, Amal je radila i na slučaju dvojice novinara Rojtersa koji su bili zarobljeni u Mjanmaru. Bila je u timu međunarodnih advokata koji su branili Va Lonea i Kjava So Oa, dobitnika Pulicerove nagrade koji su pisali o masakru nad Rohindža muslimanima. Bili su oduđeni na sedam godina zatvora jer su izveštavali o zločinima mjanmarskih vojnih snaga. Oslobođeni su u maju ove godine.

Amal Kluni je rođena u Bejrutu u Libanu 3. februara 1978. godine. Njen otac Ramzi bio je uspešan preduzetnik, a majka Baria poznata politička novinarka.

Zbog građanskog rata porodica se preselila u engleski grad Džerard Kros u Bakingamširu. Amal je bila odlična učenici, govori tri jezika, engleski, francuski i arapski, a upisala je pravo na Sent Hjuz koledžu na Oksfordu.

Nakon sticanja diplome upisala je Školu prava Univerziteta u Njujorku, a 2002. godine dobila je dozvolu za rad u SAD. Osam godina kasnije postala je deo britanske advokatske komore i dobila dozvolu za rad u Engleskoj i Velsu.

Danas obavlja funkciju specijalnog izaslanika britanske vlade za slobodu medija, a na spisku slučajeva koje je radila pominju se imena Džulijan Asanž, Julija Timošenko, ali i jedno posebno interesanto za ljude sa ovih prostora - Slobodan Milošević.

Amal Alamudin Kluni Foto: AP/Tanjug

NAJPOZNATIJI SLUČAJEVI

Grčka vlada

Amal Kluni je zajedno sa britanskom advokatskom komorom bila angažovana od strane Vlade Grčke u istorijskoj pravnoj borbi koja se odnosila na vraćanje mermernih skulptura sa Partenona Grčkoj. Spor oko mermernih ploča počeo je pre 200 godina kada ih je Tomas Bruse, grof od Elgina, uklonio i prodao Britanskom muzeju.

- Govorimo ovde o nepravdi koja traje predugo - rekla je ona tada Rojtersu.

Nažalost, grčka vlada odbila je predlog Klunijeve da slučaj prebaci na Međunarodni sud pravde.

Novinar "Al Džazire"

U decembru 2013. Mohamed Fahmi uhapšen je u Kairu zajedno sa još dvojicom novinara Al Džazire zbog navodnog lažnog izveštavanja i saradnje sa Muslimanskom braćom. Fahmi je prvobitno osuđen na deset godina zatvora, nakon ponovnog suđenja njegova kazna je smanjena na tri godine.

Klunijeva je presudu ocenila "sramotnom". Fahmi je oslobođen nakon što ga je pomilovao egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi.

Amal protiv Filipina

U martu 2015. godine, Amal Kluni podnela je tužbu protiv filipinske vlade pred zbog hapšenja bivše filipinske predsednice Glorije Makapagal Arojo. Ona je uhapšena dok je bila u bolnici zbog navodnog eksploatisanja državnih fondova za ličnu korist.

Nakon pet godina "bolničkog zatvora", filipinski Vrhovni sud oslobodio ju je zbog nedostatka dokaza.

Amal Clooney, Kluni Amal Kluni i Nadia Murad; Foto: Profimedia/

Nadia Murad

Kao da zastupanje svetskih lidera i vlada nije dovoljno, Amal Kluni ima za cilj da preduzme pravne korake i protiv članova terorističke organizacije Islamska država zbog međunarodnih zločina. Predstavljala je Nadiu Murad, bivšu seksualnu robinju Islamske države koja je oteta 2014. Njih dve imaju za cilj ono što niko nije probao, da procesuiraju zločince ISIS za međunarodne zločine.

- Ne možete da porazite ISIS samo na bojnom polju, morate da se bavite i budućim regrutovanjem - rekla je ona.

Julija Timošenko

Klunijeva je predstavljala bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko na suđenju u Strazburu. Slučaj se odnosio na kršenje ljudskih prava i politički motivisanog gonjenja i hapšenja Timošenkove.

Amal Kluni je pred sudom predstavljala i Džulijana Asanža u procesu izručenja, državu Kambodžu u sporu protiv Tajlanda, nekadašnjeg libijskog šefa obaveštajaca Abdulaha al Senusija, kralja Bahreina.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Na zvaničnom sajtu Britanske advokatske komore stoji i podatak da je Amal Kluni bila "pomoćnik sudije Patrika Robinsona, predsedavajućeg sudije na suđenju u Hagu bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću za međunarodne zločine navodno počinjena na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni, uključujući zločine protiv čovečnosti i genocid".

- Pokazalo se da niko nije iznad zakona, i od tada su drugi šefovi država dovedeni pred sud. To je postavilo novu fazu međunarodne pravde koja nije ispunjena 50 godina - rekla je Amal Kluni o tom suđenju.

VIDEO: Advokatica je Džordža Klunija spustila na zemlju, a uspeva da mu izmami i suze

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ga

    15. jul 2019 | 20:42

    Ova moze samo da "ga" zastupa....

  • Titty Mcboob

    16. jul 2019 | 04:59

    Vidim ima odlican uspeh, Milosevic umro u zatvoru, Timosenko bila u zatvoru a Asanz nakon koliko godina pathogenic 4 zida zavrsio u zatvoru Bolje bi prosli da ih ne zastupa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA