Južnokorejanac se polio benzinom i zapalio ispred japanske ambasade

Porodica ovog čoveka je izjavila da je tast samouboice bio prisilni radnik u vreme kada je korejski poluotok bio pod japanskom kolonijalnom vladavinom između 1910. i 1945

  • 0
Južna Koreja, samoubistvo Foto: Printskrin Youtube/TIME

Muškarac (70) izvršio je samoubistvo ispred zgrade japanske ambasade u Seoulu, zapalivši se u svom automobilu, saopštile su vlasti u južnokorejskom glavnom gradu.

- Pretpostavlja se da se čovek zapalio koristeći 20 litara benzina i plin butan u automobilu, u koji se zatvorio - stoji u izjavi vatrogasne postaje Jongo, javlja CNN.

ŠTA JE MOTIV?

Čovek je nekoliko sati kasnije, nakon samozapaljivanja, podlegao povredama u bolnici, nakon što je zadobio opekotine drugog stepena na grudima, rukama i licu. Do ovog samoubistva je, navodno, došlo usred pojačanih političkih i trgovinskih napetosti između Japana i Južne Koreje.  Naime, Japan je pooštrio kontrolu izvoza mikroprocesorskih čipova što bi moglo da ima snažan uticaj na pad južnokorejske visokotehnološke proizvodnje.

Južna Koreja, samoubistvo Foto: Printskrin Youtube/TIME

Južnokorejski radnici tvrde da su ova japanska ograničenja u trgovini odmazda zbog presuda lokalnih sudova kojima je japanskim radnjama naloženo da osiguraju finansijsku nadoknadu bivšim korejskim prisilnim radnicima. Japan pak smatra da su sva pitanja kompenzacije rešena obostranim sporazumom iz 1965. godine i tvrdi da je to što radi južnokorejska vlada kršenje međunarodnog ugovora.

Razlog samoubistva nije otkriven jer čovek nije ostavio nikakvu poruku iza sebe. Prema rečima policije čovek koji se zapalio je pre incidenta jednom poznaniku rekao da želi da se zapali zbog svoje antipatije prema Japanu.

Porodica ovog čoveka je izjavila da je tast samouboice bio prisilni radnik u vreme kada je korejski poluotok bio pod japanskom kolonijalnom vladavinom između 1910. i 1945. Odnosi između Japana i Južne Koreje su trenutno na najnižim nivoima u poslednjih nekoliko decenija.

(Telegraf.rs/Time)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA