≫ 

Masovni pomor riba na Aljasci: Toplotni stres i nezapamćene vrućine pokosile aljaskog lososa

Izbrojano je 850 mrtvih lososa, mada su procene da je ukupan broj veći četiri do 10 puta

  • 4
Aljaska, Losos sa Aljaske

Foto: nps.gov

Aljaska se ovog leta našla na udaru nezapamćenih vrućina, a naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promena na riblji svet pošto su registrovali brojne uginule primerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Stefani Kvin-Dejvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za Si-En-En da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž reke Kojokuk, nakon što su je meštani upozorili na uginule losose.

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procenili da je ukupan broj verovatno veći četiri do 10 puta.

Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća, prenosi RTS.

Kvin-Dejvidson, koja se bavi naučnim radom osam godina kaže da "nikada ranije nije čula ni videla nešto slično".

Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno.

- Temperature vode dostigle su rekordne vrednosti istovremeno s temperaturom vazduha", kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine je 7. jula dostigla temperaturu od 27,5 stepeni.

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promena na temperature u rekama i potocima i Aljaske.

- Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrest, pa tako uginu - objasnila je Mogerova.

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

VIDEO: Vlažni san svakog krivolovca! Pecanjem na struju Amerikanci štite svoje reke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza Kg

    18. avgust 2019 | 08:51

    Ko je gledao koliko je opustošena prašuma oko Amazona, Afriku koja više nema ni dž od džungle, onda zna koliko je ugljen dioksida u vazduhu jer više ne postoje pluća planete. Kako ćemo tek proći kada se led na severu totalno otopi??? Već sada se ispod ono malo leda što je ostalo naziru jezera koja po površini imaju bele klobuke ako ih probušite videćete da iz njih izlazi metan koji je lako zapaljiv. Ne postoji više 5 minuta do 12 za spas planete. Već je uveliko prepuštena prilika za to. Neka nam je Bog u pomoći. Slike koje dolaze sa svih strana govore o ljudskoj nemoći da se isprave greške.

  • Nikolas

    18. avgust 2019 | 08:15

    ZNACI APOKALIPSE !!!! OVO JE GODINA STRASNOG SUDA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA