Nemački vojnici traže odštetu zbog izlaganja osiromašenom uranijumu na Kosovu

Odštetu je zatražilo oko 220 nemačkih vojnika. Od 1999. godine preminulo više od 359, a obolelo više od 4.000 Italijana koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma na Kosovu

  • 15

Bivši nemački vojnici podneli su zahtev za odštetu zbog izlaganja osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom ratova na Balkanu i u Iraku. O tome je i frakcija Alternative za Nemačku u Bundestagu zatražila mišljenje nemačke vlade.

Portal T-online navodi da je oko 220 vojnika zatražilo odštetu zbog izlaganja uranijumu, a ponovo su aktuelizovane rasprave o tome koliko je pomenuta municija štetna za zdravlje, prenose banjalučke Nezavisne.

- Studije Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije za atomsku energiju negiraju da postoje bilo kakvi posebni rizici, dok Međunarodna organizacija lekara protiv atomskog oružja ističe da postoje nedorečenosti u objavljenim studijama zbog čega pozivaju na preventivnu zabranu korišćenja ove municije dok se pouzdano ne utvrde dugoročni efekti izlaganja - piše portal.

Nemačka vlada je u odgovoru 12. avgusta naglasila da su svi ovi zahtevi odbijeni tokom proteklih godina jer, kako je istaknuto, nije dokazano da su nemački vojnici trpeli bilo kakve zdravstvene posledice zbog kontakta s ovom municijom, koja je, pre svega, korišćena u protivtenkovskim avionskim bojevim zrnima namenjenim za uništavanje oklopa.

- Rezultati studije uticaja osiromašenog uranijuma pokazuju da na mestima korišćenja ove municije ne postoji gotovo nikakav rizik od radijacije, a toksikološki rizici mogu nastati samo pod vanrednim okolnostima, koji se do ovog trenutka nigde nisu iskazali - naglašeno je u dopisu koji je objavljen na stranici nemačke vlade.

Austrijska armija takođe je na svojoj stranici objavila studiju o dejstvu osiromašenog uranijuma.

- Može se zaključiti da jedino direktno udisanje supstanci na ratnim područjima može predstaviti određenu opasnost za zdravlje ljudi - naglasili su oni.

Kako kažu, opasnost može nastupiti zbog hemijskih, ne radioaktivnih karakteristika ovog materijala, i to samo ako se u većim količinama unese u organizam putem nekog rastvora.

- Civilno stanovništvo, pripadnici humanitarnih organizacija i mirovne trupe teško da su udisali taj materijal u tim količinama. Ipak, dugoročniji direktan kontakt s osiromašenim uranijumom, poput komadića municije, bi trebalo izbegavati - navode oni.

SLUČAJ "ITALIJA"

S druge strane, izloženost vojnika osiromašenom uranijumu odavno nije novost za Italiju, čiji vojnici već godinama biju sudsku bitku kako bi dobili obeštećenje vlade zbog učešća u NATO akcijana na Kosovu.

Tek posle više od devet godina od bombarodvanja na KiM i javnih protesta, žalbi sudovima i rezultata tada ustanovljene komisije za istragu, dodeljeno je prvih 30 miliona evra za obeštećenje žrtvama osiromašenog uranijuma.

Prema nekim podacima, od 1999. godine do 2018. preminulo više od 359, a obolelo više od 4.000 italijanskih vojnika koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma, a među njima je veliki broj onih koji su bili na Kosovu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. avgust 2019 | 11:34

    MILIM VAS DA OBJAVITE STA JE SA DECOM KOJA SE RADJAJU OD VOJNIKA KOJI SU BILI NA KOSOVU I METOHIJI -SA KAKVIM SE POREMECAJIMA RADJAJU BEBE!!! KAO U HIROSIMI I NAGASAKIJU POSLE ATOMSKIH BOMBI -HOROR!!!

  • PRC

    20. avgust 2019 | 12:03

    Uranijum i plutonijum sa kojim smo bombardovani nije štetan za nato lobiste a kada poželiš da im najmiliji uživaju u blagodetima uranijuma i plutonijuma oni se ljte. Ja se pitam zašto ako znaju da to nije štetno.

  • W

    20. avgust 2019 | 11:34

    Šteta što nije prelazno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA