Štrahe i Gudenus na tajnom snimku iz afere "Ibica" govorili o Arkanu i Ani Brnabić

Novinari, koji su i objavili u maju snimak razgovora Štrahea i Gudenusa sa navodnom ruskom bogatašicom koja im je nudila mito u vili na Ibici, napisali su knjigu o tom slučaju. Biće objavljena krajem nedelje

  • 1
Hajnc kristijan štrahe, arkan, ana brnabic Foto: e-stock.us/Djenka, VLADA SRBIJE, Tanjug/Zoran Mirkovic

Tačno 100 dana nakon što je Evropom odjeknula "afera Ibica" zbog koje je pala austrijska vlada, isplivali su novi detalji. Novinari Frederik Obermajer i Bastian Obermajer iz "Zidojče cajtunga" otkili su da je lider austrijskih desničara Hajnc Kristijan Štrahe tokom boravka u vili na Ibici govorio i o Željku Ražnatoviću Arkanu, a bilo je reči i o Ani Brnabić.

Novinari, koji su i objavili u maju snimak razgovora Štrahea i Gudenusa sa navodnom ruskom bogatašicom koja im je nudila mito u vili na Ibici, napisali su knjigu o tom slučaju. "Afera Ibiza - Pogled iz skandala" biće objavljena krajem nedelje, a do tada novinari su izneli nekoliko detalja koji nisu bili pozanti javnosti.

O ARKANU 

Kako su autori knjige naveli u intervjuu za austrijski "Profil", Štrahe je rekao da je "Hrvatska u celini 's*anje'", kao i da je u Srbiji "veoma popularan".

Takođe, novinari, koji su imali uvid u 20 sati snimaka koje je zabeležilo nekoliko kamera, rekli su i da je Štrahe Željka Ražnatovića Arkana nazvao "kul tipom" (nemački sleng "geiler Typ" koji može da znači i "napaljeni, ludilo, zgodan, zabavan, sjajan momak"), dok je Johanes Gudenus, bivši potpredsednik Štraheove Slobodarske partije (FPO), spsku premijerku Anu Brnabić nazvao lezbejkom. Za sada nema više detalja o tome zašto je uopšte i potegnuta priča o Željku Ražnatoviću Arkanu, niti da li je bivši vicekancelar izneo još nešto o njemu.

Hajnc Kristijan Štrahe, Johan Gudenus, Ibica, skandal Jedan od kadrova snimka sa Ibice; Printskrin Twitter/Süddeutsche Zeitung ‏

O ORBANU

Takođe, bilo je reči i o Viktoru Orbanu. Za mađarskog premijera Gudeus je rekao da je "veoma dobar sa njim" i da vodi politiku koja im se sviđa, dok je Štrahe izjavio: "Želimo da izgradimo medijski pejzaž sličan Orbanovom".

O RUSIMA

U jednom delu razgovora Štrahe je govorio o svojim "ruskim prijateljima" i naveo da su "kul momci, imaju bezgranično mnogo uglja, znaju nas i vole nas". Novinari "Zidojče cajtunga" otkrili su i kao je tekao deo razgovora Štrahea i navodne ruske bogatašice.

- Odmah je na početku pitao da li je iz Moskve, što ona i potvrđuje. Zatim kaže "Volimo Rusiju" i objašnjava da je bio u Moskvi više puta. Nagađa da žena verovatno ima dobre kontakte sa Rusijom, verovatno sve do Putina, da ga je upoznala kao nećaka ruskog oligarha - naveli su.

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache Prošlo je 100 dana od isplivavanje afere, ali se strasti ne smiruju; Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

HRONIKA SKANDALA

"Afera Ibica" počela 17. maja kada su "Špigl" i "Zidojče cajtung" objavili nekoliko minuta dugu kompilaciju višesatnih video snimaka razogovora Hanca Kristijana Štrahea, Jonanesa Gudeusa i navodno nećake ruskog oligarha kako dogovaraju sumnjive poslove.

Objavljivanje snimaka pokrenuo je političku lavinu. Usledila je prvo Štraheova ostavka, celokupna vlada se raspala, pa ni Sebastijan Kurc nije mogao više da ostane na vlasti. Novi izbori zakazani su za 29. septembar.

Pogledajte tajni snimak dela razgovora sa Ibice zbog kog je pala austrijska vlada:

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA