Devojci Borisa Džonsona zabranjen ulazak u SAD

Problem je nastao zbog samoproglašene afričke republike Somalilend koja se nalazi unutar Somalije.

  • 1
Boris Džonson, Keri Sajmonds Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici navodno su partnerki britanskog premijera Borisa Džonsona Keri Sajmonds onemogućili ulazak u Sjedinjene Američke Države jer je s prijateljicom Nimko Ali, aktivistikinjom koja se bori protiv sakaćenja genitalija kod žena, prošle godine posetila samoproglašenu afričku republiku Somalilend koja se nalazi unutar Somalije.

Sajmonds je pokušala da dobije dozvolu za ulazak u SAD kako bi mogla da učestvuje u aktivnostima neprofitne organizacije za zaštitu okeana, ali dozvolu za ulazak nije dobila, prenosi Jutarnji list pisanje Dejli mejla.

Britanci koji u SAD idu putem sistema ESTA, elektronskog sistema za odobravanje putovanja koji im dopušta da u Sjedinjenim Državama bez punopravne vize provedu 90 dana, od marta 2011. godine moraju da odgovore i na pitanje jesu li ikada posetili Somaliju i Somalilend. 

SAD ne priznaje Somaliland kao nezavisnu državu već je smatra delom Somalije.

Pošto se saznalo za to, Nimko Ali je na svom Tviter nalogu napisala da je Somalilend njena domovina i najbolje čuvana tajna Afrike.

- Izgradili smo jedinu demokratiju na Afričkom rogu u 28 godina i to bez međunarodne pomoći. Rado ću svakom lično pokazati zemlju iz koje potičem - dodala je.

Sajmonds nema nikakvu ulogu u vladi Borisa Džonsona.

Ni Keri Sajmonds, ni iz britanske vlade nisu komentarisali američku zabranu.

Pogledajte video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. avgust 2019 | 16:43

    Somalilend ne priznaje, a Kosovo priznaje koje su okupirali...Klintonovi su bili na više načina nagrađeni od šiptara, a Somalilend nema ništa, ne trguju sa drogom i organima i ne mogu platiti nezavisnost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA