Novi detalji "afere Ibica": Prijateljica Srpkinje Tajane imala ključnu ulogu u padu austrijske vlade

Mlada biznismenka prišla je Tajani sa pričom o bogatoj Ruskinji koja je zainteresovana za nekretniinu porodice Gudenus. Od tada je sve počelo

  • 1
Hajnc Kristijan Štrahe, Ibica

"Afera Ibica" otkrivena je u maju ove godine. Štrahe je najpre podneo ostavku, a nekoliko dana nakon toga, pala je austrijska vlada; Foto: Shutterstock, AP/Tanjug

Tužba Johana Gudenusa, doskorašnjeg drugog čoveka u Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), protiv lica koja stoje iza izrade video snimaka sa Ibice zbog čega je pala austrijska vlada i izazvana kriza u državi, otvorila je novo pitanje - koju ulogu u svemu je imala i prijateljica Gudenusove supruge Tajane.

Na snimcima se vidi razgovor nekadašnjeg lidera slobodaraca Hajnca Kristijana Štrahea kako nudi jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

U tužbi, koju je po dneo Gudenusov advokat, ukazuje se da je prvi kontakt Gudenusa sa navodnom Ruskinjom, za koju se ispostavilo kasnije da je studentkinja iz Bosne, uspostavljen u januaru 2017. preko njene prijateljice Tajane Gudenus, Austrijanke srpskog porekla, koja se bavi posredovanjem u prodaji nekretnina.

Ova mlada biznismenka prišla je Tajani sa pričom o bogatoj Ruskinji koja je zainteresovana za nekretninu porodice Gudenus u Kremstalu.

Hajnc Kristijan Štrahe, Johan Gudenus, Ibica, skandal

Štrahe i Gudenus na Ibici dogovarali poslove sa navodnom nećakom ruskog tajkuna; Printskrin Twitter/Süddeutsche Zeitung ‏

U martu 2017. je Tajanina prijateljica organizovala večeru tokom koje su se upoznali porodica Gudenus, navodna Ruskinja i njen pratilac, koji je takođe naveo lažni identitet, a za kojeg se naknadno ispostavilo da je bio detektiv, kao i jedan bečki advokat, koji stoji iza cele klopke.

Gudenus je, kako se dodaje u tužbi, poverovao u ispravnost identiteta sagovornika jer je navodna Ruskinja na sastanak došla sa šoferom u automobilu marke Mercedes Majbah.

Uz to i Tajanina prijateljica uveravala je da se radilo o bogatoj Ruskinji, a ona je bila i ta koja je navela da je navodno videla prebacivanje sedam miliona evra na računa bečkog advokata.

Pošto ta transakcija ne postoji advokat Gudenusa Hajnc Šimanko, kako piše bečki "Standard", sada postavlja pitanje da li je Tajanina prijateljica bila saučesnik u celoj klopci, zbog koje su Štrahe i Gudenus morali podneti ostavku na sve političke funkcije, a sada se nalaze i pod istragom zbog mogućih krivičnih dela.

U aprilu 2017. "Ruskinja" je došla da vidi nekretninu, a kasnije je bilo još sastanaka, a na jednom je advokat obećao transfer novca.

Gudenus je od prodaje nekretnine očekivao zaradu do 15 miliona evra, a u maju je advokat navodne Ruskinje Gudenusu pokazao, kako se sada ispostavilo, lažne pasoše klijenata.

Istovremeno, "prijatelj" Ruskinje ostao je u kontaktu sa Gudenusom i dogovorio susret sa Štraheom na Ibici.

On je Gudenusu rekao kako navodna Ruskinja želi da investira u austrijsku privredu.

Čitav susret, koji je trajao sedam sati, sniman je video kamerama, a zbog ponude ilegalnog finansiranja stranke, "pali" su Štrahe u Gudenus.

Bečki advokat, koji je stajao iza klopke, nakon objave dela materijala saopštio je preko svog pravnog zastupnika da se radilo o "istraživačkom projektu" i negirao je da je video materijalom ucenjivao Gudenusa.

Tužbom Gudenus želi da se dokopa celokupnog video materijala, da se unište sve kopije, i da sazna koliko je novca organizator svega zaradio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    22. avgust 2019 | 12:16

    Smicalica bošnjaka zbog podrške Dodiku i RS...igre bez granica...isto tako su "našli" u Beogradu dokumente kako je Stepinac spašavao Jevreje i lečio u NDH...hoće da sruše podršku Jevreja Srbima za genocid u Jasenovcu...od devedesetih prave falsifikate i podmeću Srbima da bi ostvarili svoje ciljeve, falsifikuju istoriju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA