≫ 

Tri sestre - Kristina, Marija i Angelina su ubile oca: Rusi besni, traže njihovu slobodu. Evo zašto

Otac ih je godinama maltretirao i držao zatvorene, osvetile su mu se dok je spavao

  • 17

Tri sestre tinejdžerke u julu 2018. godine su izbole i pretukle do smrti svog oca dok je spavao. Policijska istraga je dokazala da su njih tri bile žrtve psihičkog i fizičkog zlostavljanja godinama.

Kristina, Marija i Angelina Kačaturjan optužene su za ubistvo, a njihova sudbina je ovih dana centralna tema u Rusiji. Više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju u kom pozivaju da devojke budu oslobođene, piše BBC.

Uveče 27. jula 2018. Mihail Kačaturjan (57) pozvao je tri ćerke, koje su tada bile maloletne, jednu po jednu u svoju sobu. Izgrdio ih je jer nisu očistile stan kako treba, te ih isprskao biber sprejom po licu.

Nedugo nakon toga, kada je otišao na spavanje, devojčice su ga napale nožem, čekićem i istim sprejom, nanoseći mu fatalne povrede po glavi, vratu i grudima. Nađen je sa više od 30 uboda nožem.

Devojke su potom pozvale policiju i uhapšene su na licu mesta.

Russia Domestic Violence

Foto: Tanjug/AP

Istraga je potom pokazala čitavu istoriju nasilja u porodici. Mihail Kačaturjan redovno je tukao svoje ćerke preko tri godine, maltretirao ih, seksualno zlostavljao i držao kao zatvorenice.

Ovaj slučaj vrlo brzo je dospeo u centar pažnje u Rusiji. Aktivisti za ljudska prava su tvrdili da sestre nisu kriminalci, niti ubice, već žrtve jer nikako nisu dobijale pomoć i zaštitu od oca nasilnika.

Ipak, u Rusiji ne postoji nijedan zakon koji štiti žrtve nasilja u porodici.

Prema zakonskim izmenama, uvedenim 2017. godine, prvoprestupniku koji pretuče člana porodice, ali ne toliko da bi on bio smešten u bolnicu, siočiće se sa samo novčanom kaznom ili kaznom od dve nedelje zatvora.

U Rusiji se mogućnost porodičnog nasilja posmatra kao "porodičan problem", te se malo toga uradi na preventivi.

Majka ovih tinejdžerki, koja je takođe pretpela nasilje u prošlosti, obratila se policiji godinama ranije. To su učinile i komšije, koje su se plašile Mihaila. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da je policija išta učinila po pitanju ovoga.

U vreme kada se ubistvo dogodilo, majka nije živela sa njima, a Mihail joj je zabranio da kontaktira ćerke.

Russia Domestic Violence

Angelina; Foto: Tanjug/AP

Prema psihijatrijskom izveštaju, devojčice su živele u izolaciji i parile od posttraumatskog stresa (PTSD).

Od ubistva ovaj slučaj ide veoma sporo. Devojke više nisu u pritvoru, ali i dalje imaju određene restirkcije, ne mogu da razgovaraju sa novinarima ili čak jedna sa drugom.

Russia Domestic Violence

Marija; Foto: Tanjug/AP

Tužioci tvrde da je ovo bilo ubistvo s predumišljajem, jer je žrtva spavala, a devojke su sarađivale. Motiv je bila osveta.

Ako budu proglašene krivim, preti im do 20 godina zatvora.

Russia Domestic Violence

Krestina; Foto: Tanjug/AP

Ipak, njihovi advokati tvrde da je u pitanju bila samoodbrana. Zapravo, ruski krivični zakon dozvoljava samoodbranu, ne samo u slučajevima neposredne agresije, već i u slučajevima "kontinuiranog zločina". Branioci insistiraju na tome da su njih tri žrtve kontinuranog zločina.

U Rusiji ne postoje jasni podaci o tome koliko žena trpi nasilje u porodici. Postoje samo procene, a u nekoliko navrata svet su šokirali primeri nasilja.

Jedan takav je slučaj Margarite Gračeve kojoj je muž sekirom odsekao ruke zbog ljubomore.

Neki stručnjaci smatraju da je čak 80 odsto žena koje se nalaze u ruskim zatvorima zbog ubistva počinilo zločin u samoodbrani zbog nasilja u porodici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • i3

    24. avgust 2019 | 15:42

    naravno da treba da budu oslobodjene! Vi koji pisete komentare niste dobro procitali tekst! Dakle, pise da u rusiji zrtve porodicnog nasilja nisu zasticene! Ako su one njega roknule, trebale su i ranije! On ih je maltretirao, ponizavao, zakljucavao i silovao! To je otac? Ne to je monstrum i nije mi ga zao! Trebale su samo da ga vezu i prvo da ga muce 4 dana pa tek onda ubiju. Ovako je prerano otisao a da nije osetio bol

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    24. avgust 2019 | 14:55

    Niko nema pravo da oduzme tudj život ali za monstrume poput ovoga i njemu sličnim ne treba ništa bolje

  • Odma

    24. avgust 2019 | 15:34

    TREBALE SU I PRE DEVOJKE OSLOBODITI KAKAV OTAC SKOT

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA