≫ 

NASA sve objasnila: Evo zašto su požari u Amazoniji problem svake osobe na svetu

Zagađenje vazduha jakim vetrovima može da se manifestuje u bilo kom delu planete

  • 8
Karbon monoksid Foto: NASA

NASA satelit zabeležio je dramatične snimke koji pokazuju koliko je nivo ugljen-monoksida u atmosferi porastao zbog velikog broja požara koji su zahvatili kišne šume u brazilskom delu Amazonije.

Animacija koju su objavili pokazuje na koji način nivo ugljen-monoksida raste u atmosferi, putem zelene, žute i tamno crvene boje.

S obrzirom na to da zagađenje vazduha može da prelazi velike distance i da se u atmosferi zadrži oko mesec dana, ovaj ugljen-monoskid igraće veliku ulogu u klimatskim promenama.

Jaki vetrovi mogu ga preneti u delove planete gde će imati značajan uticaj na kvalitet vazduha, objasnili su iz NASA u saopštenju za medije.

Požari u Amazoniji mogli bi da izazovu nesagledive posledice, ne samo za one koji je nazivaju domom ili za milione životinja i biljnih vrsta, navodi BBC.

Amazonija je najveća kišna šuma na planeti, a neretko se naziva i "plućima sveta", zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvode kiseonik.

Milijarde drveća u sebi drže ugljenik koji se nagomilavao stotinama, ako ne i hiljadama godina, što usporava brzinu globalnog zagrevanja. Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

Amazonia_ecuador, Ekvador, Amazonija, Amazonija - pluća sveta Foto: Wikipedia/Leosanchez2011

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da ćemo uskoro biti u tački kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu. BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Zabrinutost za najveću kišnu šumu na svetu porasla je nakon brojnih požara koji su se odigrali u Amazoniji ove godine - čak 72.843 incidenta.

Požare su navodno izazvali ljudi. Predsednik Žair Bolsonaro ohrabrio je "razvijanje" kišnih šuma za rudarstvo, poljoprivredu i drvnu industriju i poručio ostatku sveta da se u požare "ne meša".

VIDEO: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs/Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    24. avgust 2019 | 20:41

    Проблем свих људи на земљи је британска круна (извор зла) демократија и НАТО пакт.

  • M

    24. avgust 2019 | 20:29

    Jos jedna igrarija mocnika da istrebe ljude na planeti i ako se odavno zna da je planeta prenaseljena. Kauboji su uzeli maha misle da mogu da serifuju svuda. Samo cesace se po glavi, kao i svi pre njih, pocevsi od Rima do Nemacke.

  • Pera Kojot

    24. avgust 2019 | 20:21

    E vama sve verujem....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA