≫ 

G7 u borbi protiv požara u Amazoniji: Ugrožena su pluća cele naše Zemlje, moramo da nađemo rešenje

Nemačka i druge zemlje razgovaraće sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni

  • 4
Požari, Brazil Amazon Fires

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se lideri zemalja Grupe 7 pripremaju da izdaju zajedničko rešenje o ogromnim požarima u Amazoniji. Makron kaže da lideri pokušavaju da osmisle sporazum kroz koji će utvrditi tehničke i finansijske mehanizme kako bi se popravila šteta nastala od požara, prenosi AP.

Zbog okasnele reakcije brazilske vlade na požare, Makron je zapretio da će obustaviti trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim zemljama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se slaže da je Amazonija veoma bitna, ali se protivi obustavi trgovinskog ugovora.

Nemačka i druge zemlje razgovaraće sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovde su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cele naše Zemlje, zato moramo da nađemo zajednička rešenja - istakla je Merkel.

Grupa 7

Grupa 7/ Foto: Tanjug/AP

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsednikom Čilea, a nemačka kancelarka je navela da nude "svu moguću logističku i drugu pomoć", koju će organizovati EU.

Merkel je dodala i da brazilski predsednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom. Odluka o angažovanju vojske usledila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsednika Bolsonara i načina na koji se poneo prema krizi.

Amazonija, požari

Foto: Tanjug/AP

On je u petak doneo dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona. Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu.

Rekao je i da "razgovara sa svima" o tom problemu, uključujući predsednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

VIDEO - Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    26. avgust 2019 | 07:50

    G7 FOLIRANTI !!! JEDNO PRICAJU ,DRUGO MISLE A TRECE RADE!!! SVET CE UNISTITI ZBOG PROFITA!!!!

  • ma nemoj

    26. avgust 2019 | 06:42

    posekli celu evropu i severnu ameriku, pa se prave pametni... neka svako posadi barem jedno drvo u svom dvoristu, ispred zgrade, na nekoj livadi, gde ko moze...

  • Krešo Pavlek

    26. avgust 2019 | 08:32

    Nek svatko svoja 'pluća', sadi u svom dvorištu. Svi bi htjeli hladovinu za svoj tutač, ali nitko ne bi posadio drvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA