Da li svetu preti novi Černobilj: Radioaktivni oblak nad Rusijom, Nemačka deli tablete joda

Ruska državna meteorološka agencija saopštila je da je otkrila radioaktivne izotope stroncijuma, barijuma i lantana u ispitanim uzorcima posle nesreće tokom testa raketnog motoroa na severu zemlje

  • 5

Vlasti nemačkog grada Ahena počele su da građanima izdaju besplatne tablete joda jer staru belgijsku nuklearnu elektranu vide kao opasnost. Istoveremeno, ruska državna meteorološka agencija saopštila je da je otkrila radioaktivne izotope stroncijuma, barijuma i lantana u ispitanim uzorcima posle nesreće tokom testa raketnog motoroa na severu Rusije.

Godina 1986. kada se dogodila katastrofa u Černobilju je davno iza nas, ali radioaktivnost ponovo zauzima mesto na naslovnim stranama. Treba li da se plašimo?

U Rusiji je oblak radioaktivnih inertnih gasova nastao kao rezultat, kako se navodi, propadanja izotopa i prouzorkovalo je kratak porast zračenja u gradu Severodvinsku, piše Rojters.

Agencija podseća da su ruske vlasti priznale da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila, kada je poginulo petoro ljudi, bila nuklearnog karaktera.

Nedavno su se u pojedinim medijima pojavile i ispovesti ruskih lekara koji su lečili žrtve zračenja nakon eksplozije na severu Rusije. Oni tvrde da nisu imali zaštitu i sada se boje da su i sami ozračeni.

Sunce, Radioaktivno, Radijacija Foto: Pixabay.com

EKSPLOZIJA U RUSIJI

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. avgusta prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Njonoksi, a povređeno je još šest osoba.

Stručnjaci u Rusiji i na Zapadu kažu da je njihov test najverovatnije povezan sa novom balističkom raketom 9M730 Burevestnik na nuklearni pogon koju je NATO nazvao "Skajfol".

Šest dana nakon eksplozije ruska meteorološka služba Rosgidromet otkrila je povećan nivo radijacije koji je porastao 16 puta u odnosu na normalne vrednosti u gradu Severodvinsku, udaljenom nešto manje od 50 kilometara od mesta eksplozije.

Prema zvaničnim podacima, zračenje koje je dovelo do Severodvinska nije bilo dovoljno veliko da uzorkuje radijacionu bolest.

Stepen tajnovitosti povezan sa eksplozijom doveo je do toga da se ona upoređuje sa katastrofom u Černobilju iz 1986. godine, kada je istina o radijaciji polako isplivala na površinu.

NEMAČKOJ SMETA BELGIJSKA NUKLEARKA

Na drugoj strani kontinenta, oko pola miliona stanovnika nemačkog Ahena i okoline može da se registruje na sajtu grada i da dobije kupone koje u apotekama mogu da zamene za pilule, piše BBC.

Jod može da smanji rizik od raka štitne žlezde nakon izloženosti radijaciji. Potez Ahena je neuobičajen jer nije izazvan nekom hitnom situacijom.

Černobilj Černobilj; Foto: Profimedia/AFP

Jod se prirodno skuplja u štitnoj želzdi, a pilule ga zasićuju i tako sprečavaju ulaz radioaktivnog joda.

Tablete kalijum-jodida se čuvaju na jednom mestu u Nemačkoj i uzimaju se samo u slučaju vanredne civilne zaštite.

Vlasti Ahena su tvrdile da zbog blizine nuklearke u Belgiji ne bi bilo dovoljno vremena da se svi snabdeju u slučaju nesreće.

Nemci su i ranije protestovali zbog belgijske nuklearne elektrane Tianž, oko 70 kilometara od Ahena.

Njeni reaktori, kao i oni u drugoj belgijskoh nuklearki blizu Antverpena, više puta su bili gašeni zbog bezbednosnih provera. Belgija ima sedam reaktora.

Gašenja je bilo i zbog curenja vode i otkrivanja mikropukotina u nekim jedinicama reaktora. Belgijska nuklearna agencija je navela da je mala šansa da radijacija iscuri.

Nemačka želi da ugasi sve svoje nuklearne reaktore do 2022, dok je Belgija kao krajnji rok postavila 2025.

Pogledajte video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    26. avgust 2019 | 12:46

    Veca nam je tragedija bila kada su nas nato fasisti bombardovali sa otrovnim bombama a sto se tice Cernobilja bio sam 80 km daleko u to vreme ozracen sam i ziv sam jos.

  • Lola Macola

    26. avgust 2019 | 12:49

    Ovi Rusi svako malo nastoje da izazovu radioaktivne udare i nuklearne katastrofe. Imaju sjajne, genijalne umove i veoma kastrirajuću i negativnu politiku.

  • Boki

    26. avgust 2019 | 13:17

    Ti Rusi stvarno nisu normalni !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA