Zbog pogrešnih lekova deca razvila "sindrom vukodlaka": Dlaka počela nekontrolisano da raste po telu

Kod dece se razvio sindrom nakon što su pili lekove koji su bili namenjeni za stomačne proleme, a u tom leku postoji još jedan koji služi za lečenje alopecije

  • 1

Zbog pogrešne terapije čak kod 17 dece razvilo je "sindrom vukodlaka". Oni imaju hipertrikozu, odnosno abnormalno im rastu dlake.

Svih 17 slučajeva zabeleženo je u Kantabriji, Valensiji i Grenadi u Španiji.

Kod dece se razvio sindrom nakon što su pili lekove koji su bili namenjeni za stomačne probleme, a u tom leku postoji još jedan koji služi za lečenje alopecije, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

- Čelo, obrazi, ruke, noge, šake mog sina, sve je prekriveno dlakom... bilo je veoma strašno - rekla je majka jednog deteta.

Lekovi su im dati za tretiranje Gastroezofagealne refluksne bolesti, mišićnog stanja koje utiče na nekontrolisano vraćanje želudačnog sadržaja. Međutim, rezultati su bili zapanjujući.

Istraga je pokazala da taj lek sadrži i minoksidil, supstancu koja stimuliše rast kose.

Prvi slučajevi su se pojavili u julu i doveli do toga da lek koji proizvodi faramceutska kompanija iz Malage bude povučen sa tržišta.

Špansko ministarstvo zdravlja utvrdilo je da je pošiljka lekova za tretiranje ćelavosti pogrešno označena i u transportu pomešana sa lekovima za stomačne probleme.

Roditeljima je rečeno da će se simptomi kod dece popraviti narednih nedelja kada višak dlaka otpadne, a nove neće rasti.

Majka dvogodišnje devojčice ispričala je za El Mundo kako je počela da paniči kada je njenoj ćerki počela da raste dlaka na licu.

Zvala je pedijatra i objasnila da detetu daje sirup omeprazol. Lekarka joj je rekla da prestane da daje detetu lek i da bočicu stavi u frižider kako bi kasnije bila poslata na analizu.

Otkriveno je da se u toj bočici nalazi i sastojak minoksidil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA