Tragična priča o mužu i ženi iz Amazonije koji su poginuli štiteći svoj dom (FOTO)

Par je živeo u Makadinjo D'Oeste, selu u amazonskoj državi Rondonia na severozapadu Brazila

  • 0
Idi i Romildo, Amazonija

Foto: Privatna arhiva

Kuća Idi Rodrigez i njenog supruga Romilda, drvena koliba, sada je samo ruševina. To je bila njihova prva kuća i bili su ponosni na nju.

Par je živeo u Makadinjo D'Oeste, selu u amazonskoj državi Rondonia na severozapadu Brazila.

To je region zatrpan sporovima oko zemljišta, a među zajednicama u ovoj državi uobičajena je praksa čišćenja zemljišta za pašnjake i useve.

Požari su za ovaj bračni par bili konstantna briga, plašili su se da će oni koje pale njihove komšije u nekom trenutku da se prošire i na njihovo dvorište, posebno kada je bio period suša. Upravo te najgore slutnje su im se i dogodile 13. avgusta.

Bračni par je preminuo pokušavajući da zaštiti svoj dom, nisu uspeli da pobegnu kada je plamen već zahvatio sve oko njih.

Idi i Romildo, Amazonija

Foto: Privatna arhiva

- Ljudi pale vatru kako bi raščistili zemljište u ovom regionu, ali je tog dana bilo veoma vetrovito. Vatra se proširila veoma brzo i oni nisu imali vremena da pobegnu - rekla je Idina ćerka za BBC.

Veliki broj požara hara Amazonijom, prašumom koja najviše zauzima teritoriju Brazila. Satelitski snimci pokazuju da je posebno prošlog meseca izbio veliki broj požara. Brazilski svemirski istraživački centar navodi da je ove godine izbilo rekordnih 87.257 požara.

Idi i Romildo su štedeli novac deset godina kako bi kupili zemljište na kom bi mogli da izgrde kuću. Komšije navode da su odbijali da napuste plac čak i kada je situacija postala kritična.

Selo u kom su živeli nalazi se 350 kilometara južno od Porto Velhoa. U tom delu nema mnogo šume, što znači i da vatra može brže da se kreće.

Ćerka je ispričala da su tog 13. avgusta oni pokušali da sačuvaju materijal, a vatra se približavala iza kuće, tako da su njih dvoje imali šanse da pobegnu.

Ipak, u jednom trenutku su bili zaustavljeni požarkom koji se pojavio ispred njih.

Tela Idi i Romilda nađena su narednog dana kada je požar ugašen oko 100 metara dalje od mesta na kom je nekada bila kuća.

Pogledajte video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA