Seljaci izazvali požar koji niko ne može da pobedi: Gori Indonezija, guše se Singapur i Malezija

Požare su, prema prvim istragama, izazvali poljoprivrednici koji na taj načim širom sveta čiste useve

  • 0
Indonezija šumski požar

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Malezije podelili su svojim građanima pola miliona maski za lice nakon što se ogroman dim zbog požara koji su zahvatili Indoneziju proširio i na susedne zemlje.

Šumski požari haraju Sumatrom i Kalimantanom proteklih nekoliko nedelja. Više od 930.000 hektara zemlje je uništeno, a na hiljade stanovnika evakuisano. Takođe, 9.000 ljudi trenutno pokušava da se izbori sa vatrenom stihijom, piše CNN.

Indonezija šumski požar

Foto: Tanjug/AP

Singapur i Malezija koji se nalaze u blizini danima se guše upravo zbog tih požara. Kvalitet vazduha došao je do krajnjih granica i opasan je po zdravlje ljudi.

Požare su, prema prvim istragama, izazvali poljoprivrednici koji na taj način širom sveta čiste useve. Upravo je to navodno razlog i za izbijanje katastrofalnih požara u Amazoniji kakvi nisu viđeni dosad.

Nacionalna agencija na prirodne katastrofe Malezije je u utorak obezbedila pola miliona maski u državi Saravak. Zatvoreno je čak 409 škola.

Malezija zagađen vazduh

Kuala Lumpur; Foto: Tanjug/AP

U poslednja 24 sata čak 11 od 16 malezijskih regiona imalo je povišen indeks zagađenosti vazduha koji je označen kao "nezdrav". Jedan od njih čak ima "veoma nezdrav" vazduh trenutno.

Indeks je skočio i u Singapuru i tokom celog dana je stanje problematično.

Na fotografijama koje su nastale u prestonici Malezije Kuala Lupuru vidi se da grad prekriva gust smog, a lokalni mediji obaveštavaju građane da ostanu u svojim domovima ako je to moguće.

Pogledajte video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA